09. 08. 2022.

70. turneja “Četiri skakaonice”

Vrijeme novogodišnjih praznika je i vrijeme za turneju “Četiri skakaonice”, tradicionalno takmičenje u skijaškim skokovima, koje zbog ogromne popularnosti, ali i prestiža koji donosi predstavlja krunu Svjetskog kupa

Biće ovo 70. izdanje manifestacije koja se tradicionalno održava u dvije zemlje – Njemačkoj i Austriji. Prva stanica je Oberstdorf i skakaonica “Šatemberg”, na kojoj su juče održane kvalifikacije, dok će danas, od 16.30, početi bitka za bodove. Potom slijedi Garmiš-Partenkirhen 1. januara, Inzbruk (4. januara) i Bišofshofen (6. januara), a kao i prošle godine, ni ovaj put takmičari koji se bore za trofej “Zlatni orao” zbog pandemije virusa korona neće imati podršku navijača.

Ono po čemu se turneja razlikuje od ostalih takmičenja Svjetskog kupa u skijaškim skokovima je to da se svaki skok boduje za ukupan rezultat, pa i onaj u kvalifikacijama. Sistem takmičenja je takav da se prvo održavaju kvalifikacije iz kojih se 50 najboljih skakača plasira u takmičarski dio dana koji ima dvije runde. U prvoj rundi se takmičari dijele u 25 parova koji se međusobno bore za drugu rundu.

Dalje ide 25 pobjednika i pet skakača sa najboljim rezultatom, takozvani “laki luzeri”. Pobjednika dobijamo nakon druge runde, odnosno još 30 skokova, a poslije sabiranje bodova koje takmičar dobija kako po osnovu dužine leta tako i od sudija koje ocjenjuju stil i tehniku.

Ukupni pobjednik turneje biće onaj koji iz osam skokova osvoji najviše bodova, što znači da trofej “Zlatni orao” može da podigne i skakač koji ne zabilježi nijednu pobjedu na četiri skakaonice. Dva su imena u prvom redu favorita, a oba su najbolje plasirana u trenutnom generalnom poretku Svjetskog kupa. Prvi je lider Nijemac Karl Gajger, koji u dosadašnjih sedam takmičenja ima dvije pobjede i tri druga mjesta. Odmah do njega je Japanac Rjoju Kobajaši, koji čak ima pobjedu više od Gajgera, ali i 98 bodova manje u generalnom poretku. Obojica su prebolovali virus korona, a ostaje da se vidi na kome su infekcija i karantin ostavili više traga.

Ne treba zaboraviti da je novogodišnja turneja “Četiri skakaonice” kroz svoju istoriju mnogo puta pokazala da ne pobjeđuju uvijek favoriti, što potvrđuje Kamil Štoh. Poljak ove sezone ne blista, ali tako je bilo i prošle godine pa se Štoh na kraju popeo na pobjednički podijum.

Poljak, koji je tri puta slavio na turneji (2017, 2018. i 2021.) tako ima priliku da stigne legendarnog Nijemca Jensa Vajsfloga, četvorostrukog osvajača “Zlatnog orla” (1984, 1985, 1991, 1996). Apsolutna legenda ovog takmičenja je Finac Jan Ahonen sa pet titula (1999, 2003, 2005, 2006, 2008), a posebno je zanimljiva ona iz 1999, koju je uzeo ne pobijedivši ni na jednoj skakaonici. Pobjednik turneje, osim slave, dobiće i novčanu nagradu od 100.000 švajcarskih franaka.

Raspored turneje 28. decembar 16.30: Oberstdorf (kvalifikacije) 29. decembar 16.30: Oberstdorf (takmičenje) 31. decembar 14: Garmiš-Partenkirhen (kvalifikacije) 1. januar 14: Garmiš-Partenkirhen (takmičenje) 3. januar 13.30: Inzbruk (kvalifikacije) 4. januar 13.30: Inzbruk (takmičenje) 5. januar 17.15: Bišofshofen (kvalifikacije) 6. januar 17.30: Bišofshofen (takmičenje)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender