09. 08. 2022.

Aktuelno ovih dana: Kako pobijediti mamurluk?

Vjerovali ili ne, mamurluk se liječi hranom. Ali, najvažnije pitanje je kojom hranom. Ako se nakon novogodišnjeg provoda želite pribrati i mamurluk izliječiti u najkraćem mogućem roku, sljedeće namirnice i pića obavezno uvrstite na meni.

Voda
Alkohol dehidrira tijelo, pa se voda svakako nalazi na prvome mjestu ove liste. Pijenje veće količine vode ublažiće bubnjajuću glavobolju.

Voćni sok
Nakon popijene veće količine alkohola, razina šećera u tijelu vjerovatno će se poprilično sniziti povlačeći sa sobom i cijeli niz simptoma mamurluka. Stoga posegnite za čašom voćnog soka. Osim što će vam dati potrebnu količinu prirodnog šećera, zamijeniće elektrolite koje ste izgubili te organizmu dati i dozu vitamina. Sok od jabuke ili brusnice bolji izbor od narandžinog soka zbog niže razine kiselosti.

Kiseli krastavci
Poveća količina alkohola prazni zalihe vitamina, minerala i soli u tijelu, a upravo su kiseli krastavci bogati hranjivim tvarima, uključujući vitamin A, željezo, kalij, vitamin K, kalcij i magnezij. Stoga, iako zvuči malo čudno, upravo vam kiseli krastavci mogu pomoći da pobijedite mamurluk.

Konzervirana tuna
Možda malo čudan odabir, no mineralima bogata hrana, baš poput konzervirane tunjevine, nadomjestiće potrošene hranjive tvari u tijelu čiji manjak uzrokuje pojavu mamurluka.

Banane
Što ste više alkohola popili, to je vaše tijelo više dehidrirano, a što je veći stupanj dehidracije, tijelo gubi veću količinu kalija. Nedostatak kalija izaziva osjećaj umora, a mogu se pojaviti i simptomi poput grčeva, povraćanja i mučnina. Stoga navalite na banane i skratite si muke.

Hljeb od cjelovitih žitarica
Nakon provoda dobro će vam doći i pokoja šnita hljeba od cjelovitih žitarica. Osim što će vam veoma goditi, žitarice u hljebu su vrlo dobar izvor detoksirajućeg vitamina B, kao i esencijalnih masnih kiselina koje su potrebne jetri kako bi se regenerisala.

Grah
Grah je veliki izvor vlakana i folne kiseline, kao i proteina koji pomažu tijelu da se oporave. Prilikom pripravljanja, smanjite inače uobičajenu količinu soli, a grah na tostu odličan je izbor obroka u ovom slučaju.

Smeđa riža
Smeđa riža još je jedan odličan izvor ugljikohidrata, a posebno je bogata B vitaminom i proteinima.

Jaja
Unos prevelike količine alkohola navodi tijelo na proizvodnju otrovne supstance acetaldehida koja uzrokuje simptome mamurluka. Na to tijelo reaguje proizvodnjom protuaktivnog kemijskog spoja koji se zove glutation, čija je proizvodnja ipak ograničena. Međutim, jaja su prepuna cisteina koji sadržan u glutation, što će tijelu pomoći da očisti preostale toksine.

Čaj od mente
Čaj od mente pomoći će pri smirivanju probave, ublažavanju napetosti i nadutosti i ostalih neugodnosti u želucu. Osim toga, ubrzatće detoksikacijski proces.

Čaj od kamilice
Ako želite smiriti nadutost, grčeve i mučninu, posegnite za kutijicom čaja od kamilice. U šolju dodajte i malo meda, koji je prirodni šećer i isto tako pomože kod mamurluka.

Špinat
Jedna od najboljih namirnica u slučaju mamurluka je špinat. Naime, sadrži sve što vam je prijeko potrebno – folnu kiselinu, sumpor i vitamin C – sve hranjive tvari koje liječe mamurluk.

Mljevena crvena paprika
Mljevena i ljutkasta crvena paprika zapravo je prirodni analgetik, tako da bi vam ovaj začin mogao postati poprilično dobar saveznik u borbi protiv mamurluka, točnije glavobolje. Naime, ljute namirnice pokreću metabolizam, a samim time i prirodno detoksikacijski proces tijela.

Mrkva
Sve korjenasto povrće jarkih boja obiluje detoksikacijskim vitaminima i mineralima, kao i prirodnim šećerima.

Limeta
Baš kao i limun, limeta je odlična u borbi protiv mamurluka. Probajte popiti dvije čajne kašičice svježe iscijeđenog soka od limete ili pak nekoliko kapi tog soka dodajte u kašiku meda. Razliku ćete odmah uočiti, posebice ako to napravite čim se probudite.

Jabuke
Pojesti jabuku na prazan želudac još je jedan trik u liječenju mamurluka. Naime, jabuke sadrže antioksidanse, voćne šećere i minerale poput magnezija koji ubrzavaju prirodni proces detoksikacije tijela.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender