10. 08. 2022.

“Gluma je stroga disciplina”: Seka Sablić o Holivudu i novcu

Legenda srpskog glumišta Jelisaveta Seka Sablić nakon više od 50 godina karijere i više od 100 odigranih uloga u pozorištu i na filmu i dalje zrači svojom energijom na daskama koje život znače.

Seka Sablić je mnogima jedna od omiljenih domaćih glumica, a ona ističe da za njune postoji veći kompliment od tog što je omiljena među kolegama.

Nema većeg komplimenta da si omiljen u svojoj branši. Bitno je da mladim glumcima partner bude neko ko je profesionalac, što podrazumijeva disciplinu, zanat, moral, jedan veoma kontrolisani moral. U ovom poslu mora da bude skoro vojnička disciplina na koju je ova profesija zaboravila. Bitna je hijerarhija u tom poslu: reditelj, glumac, upravnik. Gluma je stroga disciplina. Pored toga što sam dobra glumica, izvinite na neskromnosti i prirodnoj skromnosti, ja sam odgovorna i uvijek igram u interesu predstave. Držim se mjesta glumca, nikada ne zauzimam tuđe mjesto poput rediteljskog, u čemu glumci često pogreše i brljaju tamo gdje im nije mjesto“, rekla je Seka.

Glumica je uvijek puna energije, a mnogi kažu sa sa osmijehom sve radi, ipak ona ističe da se rijetko smije.

Nisam ništa naročitno nasmijana, ali sam uvijek prisutna mentalno i koncentrisana. Ne bavim se drugim stvarima, ostavljam sve iza sebe i ulazim u uloge potpuno predana poslu. Raduje me svaka proba, predstava, snimanje serija, reklame, sve ono što je moj posao“, ispričala je Seka i dodala da joj ipak umuci izmame osmijeh.

Oni su mi zaista vratili i osmijeh i smijeh. Jako se rijetko smijem, ali očigledno da oni emituju humor koji dopire do mene“.

Uloge isključivo bira po tektu i tome ko je reditelj, a kako ističe u ovim godinama ima tu provilegiju da odbije uloge, jer materijalni dio u ovom momentu je zanemarljiv.

Srpsku glumci su daleko od Holivuda, miliona i aviona, a Seka otkrila kako izgleda biti glumica u Srbiji.

Glumac ne razmišlja o tome. Svi su na svijetu glumci isti i na isti način im je stalo do posla, naravno, novac i materijalni momenat je potpuno različit u našoj zemlji i Holivudu. Često pomislim kad gledam svjetske projekte kako glumac malo šeta, malo je lijep, malo je zabrinut i pomislim u sebi koliko mu je dobar honorar. Sudbina glumca je takva da mora da glumi isključivo na maternjem jeziku, jedino ako je veoma rano otišao i živeo na nekom drugom mestu može da glumi u inostranstvu”, rekla je čuvena Seka Sablić. (Mondo/Blic)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender