10. 08. 2022.

Gradonačelnik darovao prvorođenu bebu

Tradicionalno, prvog dana nove godine, gradonačelnik Draško Stanivuković darivao je prvu banjalučku bebu zlatnikom i novčanim iznosom.

Porodilja Vanja Joksimović, jedan čas iza ponoći donijela je na svijet djevojčicu tešku 2800 grama i dugačku 50 centimetara, a beba je drugo dijete u ovoj porodici.

Dežurni ljekar Željko Topić potvrdio je da su majka i beba dobro.

-Djeca nam se rađala, kako u Republici Srpskoj, tako i u Banjoj Luci, kao najvećem gradu Srpske. Uz želju i namjeru da slijedimo ovu čuvenu sintagmu, prvorođenu bebu u našem gradu tradiciionalno smo darovali zlatnikom i prigodnim novčanim poklonom, a majci Vanji i porodici Joksimović najikrenije čestitam na rođenju bebe- poručio je gradonačelnik Banje Luke.

On je istakao da Grad Banja Luka sprovodi niz politika usmjerenih na povećanje nataliteta u našem gradu.

– Sprovodimo sve dobre prakse od ranije, ali istovremeno su uvedene i brojne nove prakse. Ove godine isplaćena je podrška porodiljama, obezbijedili smo i besplatne udžbenike za osnovce, podržali proces vantjelesne oplodnje, a u ovoj godini izdvajamo 1,2 miliona KM za sufinansiranje privatnih vrtića – zbirno gledano ovo su značajne demografske mjere, jer svaka olakšica za naše porodice je važna – istakao je Stanivuković.

Kako je kazao, želja mu je da dobre primjere iz Banje Luke slijede i druge lokalne zajednice u Srpskoj.

– Sa zadovoljstvom mogu da kažem da je nova gradska administracija opredijeljena da se ozbiljnije pozabavi demografskom politikom u našem gradu, te trenutno aktivno radimo na izradi demografske strategije, za koju će biti izdvojeno oko 80.000 KM – istakao je Stanivuković, dodavši da je ovaj prijedlog usvojila i Skupština Grada.

On je pojasnio da bi strategija trebalo da odredi najbolje politike za poboljšanje demografske slike, slijedeći primjere i dobre prakse drugih zemalja poput onih koje je primjenjivao Izrael, a to je podrška pri rođenju trećeg djeteta, jer kako je kazao, upravo treće dijete donosi reprodukciju stanovništvu.

S obzirom na to da gradonačelnik nije mogao direktno čestitati majci i uručiti darove prvorođenoj bebi, gradonačelnik je darove predao dežurnom ljekaru.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender