09. 08. 2022.

Hrabri policajci koji su obilježili 2021.: Ne štedeći svoj život, iz vatre i vode spasavali sugrađane

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske uvijek u su u službi građana, te su u raznim situacijama rizikovali svoje živote i zdravlje kako bi spasli građane koji su u nevolji.

Proteklu godinu su obilježili i slučajevi gdje su samo zahvaljujući hrabrošću policajaca spaseni brojni životi,. Oni nisu imali strah ni da uđu hladnu vodu, ali ni da iz zapaljene zgrade spasavaju žene i djecu.

U ovom tekstu navodimo samo neke primjere u kojima su istakli pripadnici MUP Srpske.

Hrabrošću i požrtvovanošću policajaca Aleksandra Cerovine i Bobana Jolovića krajem oktobra spasen je život jednomjesečne bebe iz zgrade u kojoj je gorio stan u Hilandarskoj ulici u Istočnom Sarajevu.

Hrabri policajci nisu ni na sekund razmišljali o svom životu kada su saznali da se na istom spratu, gdje je gorio stan, nalazi i majka s bebom.

Cerovina je za Srpskainfo ispričao da je taj dan sa kolegom bio u patroli kada su dobili dojavu da gori stan. Kada su došli vidjeli su da crni dim izbija iz stana. Naveo je da su u haustoru sreli stanare iz tog stana, a koji su im rekli da su svi izašli na vrijeme i da niko nije ostao u požaru.

– Stanje u zgradi je bilo užasno. Nije se moglo disati od tima, sve je bilo crno. Mi smo morali stavljati ruke i košulje preko usta kako bi mogli disati. Kada samo se popeli na treći sprat, pokucali smo na vrata pored stana koji je gorio i tada nastaje prava drama. Žena koja je otvorila vrata bila je u šoku i samo je ponavljala „beba, beba“ – rekao je Cerovina.

FOTO: SRPSKAINFO

Odmah je ušao u njihov stan, koji je takođe bio pun dima. Majka je bila u potpunom šoku i kada ju je pitao “gdje je dijete” ništa nije govorila.

On je zatim ušao u stan i pronašao jednomjesečnu bebu, koju je stavio u kolijevku, zamotao u deku i istrčao iz zgrade.

Ističe da je taj trenutak kada su izašli ispred zgrade, i kada je sklonio deku sa nosiljke i ugledao bebu, ono što će obilježiti njegov život i ono zbog čega radi ovaj posao.

– Kada sam skinuo deku i vidio da me beba gleda i maše rukicama prema meni, to je ono nešto što probudi emocije u čovjeku. Taj pogled bebe je najveća nagrada koju mogu dobiti, ništa drugo u životu čovjeku ne treba. Ništa te ne može ni učiniti srećnijim nego kad znaš da si spasao jedan život – u dahu priča Cerovina.

Prema njegovim riječima, ni tu nije bio kraj herojskim poduhvatima njega i kolege Jolovića.

– Kolega je otišao do trećeg stana na tom spratu i u njemu je zatekao slijepu ženu i njenu majku, koja je jako stara. One takođe od dima i šoka nisu mogle izaći iz stana. Jolović ih je bezbjedno izveo iz zgrade – ističe Cerovina.

Pomoćnik komandira Policijske stanice Obilićevo u Banjaluci, Budimir Popović, već je postao simbol hrabrosti u gradu na Vrbasu, jer je do sada više puta učestvovao u spasavanju života svojih sugrađana.

Tako je bilo i u oktobru ove godine, kada je više od sat vremena proveo u hladnom Vrbasu, tražeći ženu koja je skočila u rijeku. Samo zahvaljujući njegovoj upornosti, ona je živa izvučena iz rijeke.

Kada je to jutro došao na posao, nije ni slutio da će još jednom biti heroj.

– Oko šest časova sam došao na posao i nakon samo deset minuta dobili smo dojavu da žena hoće da skoči u rijeku Vrbas sa Rebrovačkog mosta u Banjaluci. Odmah smo pozvali patrole da izađu na lice mjesta. Međutim, do dolaska patrole dobili smo informaciju da je ona već skočila – ispričao je Popović.

Dodaje da, iako je pomoćnik komandira, odmah je sjeo u automobil i uputio se prema mjestu gdje je ona skočila.

– Iskusan sam u ovom poslu i znao sam da nema potrebe da idem do mosta, jer je rijeka brza i da će je voda nositi. Došao sam kod kafića „Sidro“ i tu sam sišao do rijeke pokušavajući je uočiti. Problem je bilo što je to rano i što je još bio mrak i slaba vidljivost – objasnio je Popović.

FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

On je to jutro promijenio više lokacija i više od sat vremena proveo u rijeci, dok je nije pronašao i izvukao iz vode, spasivši joj život.

Kaže da mu ovo nije prvi put da u svojoj bogatoj policijskoj karijeri spasava živote. Ističe da je i ranije učestvovao u spasavanju utopljenika, da je jednoj osobi čak oteo bombu iz ruke i da je bilo dosta sličnih slučajeva.

Koliko znači pribranost i stručnost u ovom poslu, najbolje je pokazao Dalibor Nikolić, koji je u to vrijeme bio zamjenik komandira policijske stanice Srbac.

Tog 9. marta M. A. je u selu Korovi krenuo da puca po radnicima koji su radili na trafo-stanici. Na lice mjesta upućena je policija, a on se zatvorio u kuću i odbijao da se preda. On je tom prilikom bio naoružan puškom i bombama. Iako bi mnogi u ovim situacijama odlučili da se sakriju, Nikolić se sam ponudio da krene u razgovori sa M.A. kako bi ga ubijedio da se preda.

Dugo vremena je pregovarao s njim, čak mu prišao na nekoliko metara, i na kraju ga ubijedio da se preda. Dok su trajali pregovori, napadač je sve vrijeme držao pušku u ruci, dok su mu u džepovima jakne bile bombe.

Veliku profesionalnost pokazali su i pripadnici Jedinice žandarmerije Policijske uprave Bijeljina, koji su ostali pribrani kada je nasilnik ispalio tri hica prema njima; nisu uzvratili vatrom.

Mirsad Halilović je tog dana napravo brojne incidente na području Šamca. On je tada ispred policijske stanice mačetom napao komšiju i policajca i nanio im povrede, a zatim pobjegao kući.

Patrola je odmah upućena prema njegovoj kući, ali je on odbijao da se preda. Na lice mjesta ubrzo je stigla i žandarmerija, ali je on tada ispalio tri hica prema njima. Na sreću, ispostavilo se iz gasnog pištolja.

Pripadinci Jedinice žandarmerije nisu uzvratili pucnjavom, nego su upali u kuću i uhapsili ga.

Policijski službenici Policijske stanice Doboj, Miladin Gostimirović i Stojan Petrušić, istakli su se tokom događaja 18. decembra, prilikom hapšenja N.M., S.H. i S.H., svi iz Doboja.

Osumnjičeni N.M. je prije hapšenja iz vatrenog oružja ispalio više hitaca u vazduh, a potom jedan hitac u pravcu policijskih službenika, prethodno izjavljujući „Alah ekber, tekbir“. Ispaljeni metak je prošao pored policijskog službenika Stojana Petrušića i pogodio obližnju betonsku ogradu.  Takođe, policijski službenik Stojan Petrušić je dan kasnije prilikom postupanja po prijavi o narušavanju javnog reda i mira ispred jednog ugostiteljskog objekta u Doboju fizički napadnut od strane P.M. iz Doboja prilikom čega je zadobio povrede, jer ga je P.M. pesnicom udario u oko.

Novogodišnji prijem

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač i direktor policije Republike Srpske Siniša Kostrešević organizovali su Upravi za policijsku obuku tradicionalni novogodišnji prijem za 31 policijskog službenika koji su tokom ove godine iskazali visok stepen profesionalnosti i požrtvovanosti u spasavanju ljudskih života.

FOTO: MUP RS

 Njihova djela se sastoje u spasavanju života tokom čega rizikuju i svoje živote, što je  najviše što jedan čovjek i policajac može da uradi u svojoj karijeri. Na jedan skroman način smo im zahvalili što su spasili mnoge živote širom Republike Srpske spasavajući ljude iz vatre, vode i u drugim elementarnim nepogodama ili situacijama koje su se u sklopu obavljanja njihovih poslova dešavale – rekao je ministar Lukač.

On je naveo da će oni biti primjer svim policijskim službenicima u Republici Srpskoj kako časno i ponosno treba da se nosi uniforma Ministarstva unutrašnjih poslova.

Direktor Kostrešević se zahvalio policijskim službenicima na hrabrim djelima.

„OBRADOVAO SAM SE DJEČIJEM PLAČU“

Pripadnik Specijalne antiterorističke jedinice Ognjen Radonjić je 10. jula na bazenu u Banjaluci spasao život dječaka.

– Taj dan nisam bio na dužnosti, ali mi policijski službenici dobro znamo da smo tu za građane i kada skinemo uniformu. Bio sam na bazenu s kolegom kada sam primjetio da nedaleko od mene tijelo nepomično pluta po vodi. Nije izgledalo kao da se dječak davi jer je bio van svijesti. Neki čovjek je podigao tijelo i izbacio ga pored bazena. Okrenuo sam ga na bok misleći da se samo malo nagutao vode i da će tu vodu izbaciti iz organizma. Međutim, vidio sam da dijete ne daje nikakve znakove života, nakon čega sam ga okrenuo ponovo na leđa i polako pritiskao želudac kako bi izbacio vodu. Nakon što ni to nije pomoglo pokušao sam vještačko disanje i iz trećeg puta dječak je izbacio vodu i zaplakao. Najviše sam se obradovao tom dječijem plaču – rekao je Radonjić.

On je dodao da se ne može opisati koliko znači kada spasite nečiji život, a takođe, objasnio je da 10. jul kao datum za njega ima posebnu simboliku.

– To je godišnjica smrti mog pokojnog oca i mislim da bi moji roditelji da su živi bili veoma ponosni na mene – zaključio je Radonjić.

(srpskainfo.com)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender