09. 08. 2022.

Vidović: Još povoljnija sredstva privrednicima i mladim bračnim parovima

Ministarka finansija Republike Srpske Zora Vidović izjavila je da će Investiciono-razvojna banka, zahvaljujući planiranoj prekompoziciji, moći da ponudi mnogo povoljnija sredstva privrednicima i građanima, pogotovo mladim bračnim parovima koji uzimaju stambene kredite.

Vidovićeva je rekla Srni je upravo to cilj kada je riječ o njenim ranijim najavama da se IRB u ovoj godini daju veća ovlašćenja, značaj i poslovi.

Ne otkrivajući za sada detalje u vezi sa prekompozicijom, budući da taj proces traje, Vidovićeva je rekla da je nova koncepcija IRB potrebna s obzirom na to da je njena izlazna kamata na kredite 0,5 odsto, te da ukupna kamatna stopa, zavisno od klijenta, biva tri, tri i po ili četiri odsto, jer se plasira preko komercijalnih banaka.

Vidovićeva na tom planu kaže da se Srpska i do sada, kao vlasnik kapitala u IRB, potpuno odricala dobiti da bi privrednici i građani dobili povoljnija sredstva od komercijalnih, te da je pomenuta kamata od 0,5 odsto tu da pokrije troškove ove banke.

Ona je podsjetila da djelatnost IRB značajna, jer ova banka bilježi plasmane veće od 2,8 milijardi KM, od čega se znatan dio odnosi na privredu i stambene kredite.

I vršilac dužnosti direktora IRB Republike Srpske Dražen Vrhovac je rekao Srni da još nije u prilici da saopšti detalje u vezi sa novom organizacijom i potencijalnim novim ovlaštenjima ove banke.

– Razgovori sa Ministarstvom finansija i Vladom Srpske na ovu temu još traju. Međutim, prioritet i glavni razlog zbog kojeg je i pokrenuta ova priča jeste činjenica da smo i prije i tokom pandemije virusa korona pokazali da smo oslonac i podrška privredi Srpske. Privrednici u nama vide partnera i mi se tako i ponašamo, a sve što i sada radimo je sa isključivim ciljem efikasnije podrške privredi i građanima – rekao je Vrhovac.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender