09. 08. 2022.

Banjaluka: Komunalna naknada obavezna, iako računi godinama nisu stizali

Nadležni u banjalučkoj Gradskoj upravi tvrde da se komunalna naknada mora plaćati i to radi finansiranja zajedničke komunalne potrošnje, kao što su čišćenje javnih površina i održavanje javne rasvjete. Građani su, međutim, u dilemi – platiti ili ne, jer računi za komunalnu naknadu nisu godinama dolazili na pojedine kućne adrese… U dilemi su i pravnici.

Nadležni iz Gradske uprave tvrde da se naknada plaća radi finansiranja komunalnih usluga zajedničke potrošnje, a koje su od životnog značaja za stanovništvo određenog prostora.

– To su održavanje saobraćajnica, javne higijene u gradu, dječija igrališta, sportskih terena, napuštene životinje – sve se finansira iz zajedničke potoršnje iz komunalne naknade – kaže Boriša Mandić iz Odjeljenja za komunalne poslove Grada Banjaluka.

Advokat Mile Antonić ističe da svi investitori na području Banjaluke prilikom izdavanja građevinske dozvole plaćaju ogromnu komunalnu naknadu, upravo zbog pogodnosti koje ta zona pruža.

–  Ta komunalna naknada je parafiksalni namet na budžet građana koji nema svog uporišta u Ustavu, jer se ta zajednička potrošnja naplaćuje više puta, samo se različito zove, a po istom osnovu se naplaćuje – ističe Antonić.

Međutim, 2003. godine komunalna naknada je proglašena neustavnom i građani su je prestali plaćati. Da bi deset godina kasnije Skupština grada vratila tu naplatu.

Advokat Antonić kaže da Grad Banjaluka protiv ljudi koji ne plaćaju komunalne naknade pokreće izvršne potpupke.

– Tako da, dok god je ova odluka ustvana, preporuka je – plaćajte, kako ne biste bili prinuđeni da platite i sudske troškove i zakonske zatezne kamate – ističe on.

Iz Gradske uprave najavljuju da će računi komunalne naknade pristizati, a da zbog neizmirenih trškova ne bi završili na sudu građanima ne preostaje ništa drugo, već da ih redovno plaćaju. Prema trenutnoj sudskoj praksi, zastara komunalne naknade je tri godine, i to od dana kada je dospjela za plaćanje, a nije.

(RTRS)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender