18. 08. 2022.

Sutra besplatna vakcinacija Banjalučana protiv gripa

U Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske sutra će, 4. januara, od 10 do 14 časova, biti organizovana „otvorena vrata“ za besplatnu vakcinaciju protiv gripa, svih građana bez obzira da li pripadaju kategorijama koje su oslobođene plaćanja ili ne.

Iz IJZ RS nedavno su saopštili da Srpska ove godine raspolaže značajnim brojem besplatne vakcine protiv gripa, koja je obezbijeđena i za ostale kategorije stanovništva koje, inače, ne spadaju u kategoriju koja dobija besplatnu vakcinu.

– S obzirom na to da sezona gripa slijedi i da se stanovništvo i dalje intenzivno raspituje za mogućnost vakcinisanja protiv gripa, preporučujemo građanima da se što prije vakcinišu – saopštili su iz ovog instituta, iz kojeg građanima savjetuju da se obrate svom nadležnom domu zdravlja, kako bi ostvarili pravo na besplatnu vakcinu protiv gripa ove sezone.

Upozoravaju da je neophodno vakcinisati se što prije, jer je potrebno oko dvije sedmice nakon vakcinacije da se razvije zaštita.

 Vakcinacija se preporučuje svim osobama koje žele smanjiti rizik obolijevanja od gripa, razvoj komplikacija, aktivaciju postojeće hronične bolesti, posjete ljekaru, potrošnju lijekova i izostanke sa posla, kao i djeci starijoj od šest mjeseci – objašnjavaju u IJZ, javlja Srpska Infocom.

U ovom institutu će se sutra i prekosutra, 4. i 5. januara, obavljati i revakcinacija protiv kovida građana koji su zakazani za vakcinaciju, a riječ je o drugoj dozi.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender