09. 08. 2022.

Dodik: Na proslavi 9. januara biće više prijatelja privrženih pravu Srpske

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik potvrdio je da na proslavu Dana Republike Srpske 9. januara, kada se slavi 30 godina njenog postojanja, dolaze predstavnici Rusije, Kine, Srbije, te istakao da će ove godine biti još više gostiju i prijatelja koji su privrženi pravu da Srpska bude ono što jeste.

On je naglasio da je do famozne odluke “inkvizicionog i antisrpskog” Ustavnog suda BiH koja se tiče 9. januara, na obilježavanje Dana Republike Srpske dolazio i visoki predstavnik, a da se nakon te odluke sve promijenilo.

– Kada su ukidali Dan Republike Srpske rekli su da to vrijeđa osjećanje muslimana. To nije tačno! Skupština se desila, slučajno ili namjerno, 9. januara 1992. godine na vjerski praznik posvećen Svetom prvomučeniku i arhiđakonu Stefanu. Mi ostajemo pri tome, to je činjenica – izjavio je Dodik gostujući na Televiziji “Hepi”.

On je istakao je u proteklih 30 godina sve bilo protiv Republike Srpske, ali je ona opstala.

Dodik je naglasio da o tome kakva je BiH govori i to da narodi koji tamo žive nemaju ni jedan zajednički praznik, pa je čak i uoči ove Nove godine plasirana priča u dijelu Federacije BiH da je Djed Mraz u BiH nepoželjan.

– Mi trebamo da se izborimo za ono što je ostalo. Srpska je uspjela da se očuva na ljubavi ljudi. To je fascinantno. Mi živimo na toj ljubavi – istakao je Dodik.

Srbi da rade na nacionalnom ujedinjenju

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik poručio je da Srbi u BiH moraju da se bore za svoje interese i identitet, te istakao da se zalaže da srpski narodni program bude nacionalno ujedinjenje.

Zalažem se da mi kažemo da je naš program nacionalno ujedinjenje i da radimo na tome – rekao je Dodik.

Naglasio je da Velika Britanija odvojili od Evrope da bi rehabilitovali svoje globalne interese, a da je problem u tome što negiraju interese koje imaju Srbi.

– Sama činjenica da su oni imenovali /specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan Stjuarta/ Piča govori da oni žele da budu pandan i Evropi i Americi i da se oni tu nešto umješaju. Njihovi ambasadori su to svoje vrijeme prećutali u Sarajevu, a sada vidite taj jedan agresivni pristup koji oni imaju – rekao je Dodik za Televiziju Hepi.

On je naglasio da je model na kom je nastala BiH istrošen, a da od nje koristi imaju samo strani ambasadori koji žive u velikim rezidencijama i sa velikim platama na koje ne pllaćaju poreze.

Na konstataciju da su Bošnjaci u Sarajevu kao svoj poraz doživjeli sjednicu Savjeta bezbjednosti UN na kojoj se raspravljalo o nelegalno imenovanom visokom predstavniku u BiH Kristijanu Šmitu, Dodik je rekao da su Bošnjaci navikli da se predstavljaju kao jedine žrtve, što nije tačno, te naglasio da je samo iz Sarajeva otišlo 156.000 Srba.

Na činjenicu da na znamenju stradalim Srbima Sarajeva ne postoji podatak da je riječ o Srbima, niti ko ih je ubio, Dodik je rekao da je to kao sa spomenikom na Garavicama kod Bihaća gdje piše da je riječ o žrtvama fašizma, ali ne i da je dignut u spomen 14.000 Srba, ubijenih u julu 1942. godine, a čiji su egzakutori bili lokalni muslimani, ustaše i Hrvati.

Rekao je da višestruki genocid nad Srbima u Drugom svjetskom ratu nikada niko nije htio da prizna, a da su Srbima nametali etikete.

– Na nama je da se borimo i da ne prihvatamo lažne optužbe i etikete koje se nama nameću. Ne zbog naše generacije, nego zbog istorije i djece koja dolaze – naglasio je Dodik.

Podsjetio je da su muslimani 2013. godine “gurali popis” stanovništva i da se odjednom pojavilo da muslimana ima više od 50 odsto, odnosno da su većina.

– Sva priča do tada je bila kako su muslimani istjerani, kako su pobijeni, nema šta im se nije desilo, a da naravno drugi nisu stradali, onda se postavlja pitanje kako, gdje su? Kako su Srbi pali na 32 odsto. Onda vi vidite šta je namjera – rekao je Dodik.

On je ukazao da u “Islamskoj deklaraciji” Alije Izetbegovića piše upravo to i dodao da vjeruje da ljudi oko lidera SDA Bakira Izetbegovića žive za to.

– Svo vrijeme oni guraju priču o građanskoj BiH. Nema naroda, nema konstitutivnih naroda i to bi trebalo da obezbijedi tu dominantnu muslimansku većinu u kojoj će oni, eto nama dati neka prava manjina. A onda nezapaženo prođe izjava Bakira Izetbegovića koji kaže: “Mi želimo podršku naših zapadnih prijatelja Amerike i Evrope i mi ćemo zaustaviti Dodika i Republiku Srpsku” i “Ona ne može ovo ili ono`, ali, `ako to ne uspije onda ćemo pozvati naše islamske prijatelje iz svijeta koji će očuvati BiH” – navodi Dodik.

Upitao je šta onda bi sa građanskim uređenjem BiH, kada Izetbegović poziva islamski svijet da je spasava.

– To se sve stvari na koje ja ne smijem da budem imun. Јa naprosto ne smijem da to ne primjetim. Јa i primjetim za razliku od drugih. Pošto ja primjećujem i slažem i pošto sam ja sve te godine u kontinuitetu tu, zato sam postao problem – smatra Dodik i dodaje da oni koji bi da njega sklone žele neke druge koji ne pamte i koji kažu – “svi smo mi isti”.

On je rekao da su muslimani zgadili BiH i Srbima i Hrvatima i nisu ih uvjerili da treba da ostanu u njoj. 

(Srna/RTRS)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender