09. 08. 2022.

Mostar: Porodica Jašarević sačuvala i vratila dragocjene ikone pravoslavnoj crkvi

Povodom pravoslavnog Božića i Nove godine muslimanska porodica Jašarević iz Mostara je uručila mostarskim pravoslavnim sveštenicima dvije stare ikone koje su spašene i sačuvane prilikom razaranja Saborne i Stare crkve u Mostaru.

Uz zahvalu na gesti humanosti i komšijske solidarnosti iz Srpske pravoslavne eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske ističu da se radi o vrijednim ikonama Presvete Bogorodice i Svetog velikomučenika Georgija, javila je Klix.

Porodica Jašarević živi u mostarskom naselju Brankovac.

Domaćin ove porodice, pokojni Ramiz Jašarević, ove ikone čuvao je od prošlog rata, a ikone je namjeravao predati prilikom svečanog osvećenja Saborne crkve u Mostaru. Međutim, Ramiz je ove godine preminuo.

-Njegova supruga Jasna i sin Nedžad Jašarević odlučili su, ovaj ljudski i humani gest obaviti povodom završetka građevinskih radova na crkvi i na taj način čestitati mostarskim sveštenicima predstojeće božićne i novogodišnje praznike. Neka dragi Bog blagoslovi i nagradi svakog dobrog čovjeka u ovoj porodici – poručili su iz Bratstva crkve mostarske.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender