18. 08. 2022.

Dodik: Ako uvedu sankcije Srpskoj, odlučili su o njenoj samostalnosti

Sankcije koje je danas uvela Kancelarija za kontrolu stranih sredstava pri Ministarstvu finansija SAD direktno su miješanje u unutrašnja pitanja Republike Srpske i BiH, rekao je Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH, i predsjednik SNSD-a, na konferenciji za novinare nakon sjednice Izvršnog komiteta SNSD koji je održan u Banjaluci.

Dodik poručuje da ukoliko bi SAD uvele sankcije Republici Srpskoj, da bi to značilo i odluku o njenoj samostalnosti.

– Posvećen sam Republici Srpskoj, nastavićemo dalje. Narod u Srpskoj ne treba ničega da se boji. Ova politika će se nastaviti jer svaka druga znači nestanak i gubljenje nadležnosti – kaže Dodik.

Ističe da Amerikanci imaju neku vrstu zle volje prema Srpskoj.

– Uradili su to pred praznik, pred Božić, nepoštujući naša osjećanja. Sankcije su identične onim od ranije. SAD jesu velika sila, ali su i lažovi – rekao je Dodik.

On je poručio da su SAD direktno podržali muslimane.

–  Bisera Turković je sa jednim dijelom opozicije direktno učestvovala u načinu na koji će se sankcije predstaviti. Ovo nije odraz snage, ja nemam nikakve imovine u Americi. Nikada nisam imao ni račun u SAD – poručio je Dodik.

Dodik kaže da su sankcije gotovo idenične kao i ranije, ali se samo nešto dodaje.

– Amerikancima smeta što smo stabilna zajednica, a ne smeta im što FBiH nema Vladu i što Hrvati nemaju svog izabranog člana Predsjedništva. Ovo nije odraz snage. Niti imam neku imovinu u SAD, ovo je čista farsa da mi se zabranjuje raspolaganje imovinom koju nemam. Nikada tamo nisam imao račun, niti imam namjeru da idem u Ameriku, čak ni kada mi skinu sankcije – istakao je Dodik.

Dodik je najavio da će narednih dana na sjednici Narodne skupštine Republike Srpske biti donesen zakon o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu.

– I nastavićemo politike koje smo sami dogovorili, a one su u skladu su sa Ustavom i Dejtonskim sporazumom – dodao je Dodik.

(RTRS)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender