17. 08. 2022.

Ivanić: Sankcije neće riješiti krizu izazvanu Inckovim nametanjem

Počasni predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) Mladen Ivanić izjavio je da američkim sankcijama neće biti riješena kriza u BiH izazvana odlukom bivšeg visokog predstavnika Valentina Incka da nametne izmjene Krivičnog zakona BiH.

Ivanić je novinarima u Banjaluci rekao da su se sankcije mogle očekivati, ali da nije dobar momenat, odnosno njihovo uvođenje prije pravoslavnih praznika.

“Ključno je pitanje kuda ova zemlja dalje ide i šta je izlaz iz ove situacije. Mislim da se treba vratiti na povod za nastanak ove krize, a to je nametanje odluke kojom je promijenjen zakon. Međunarodna institucija tu stvar mora vratiti na početak da bi mi ušli u neku vrstu normalnog života”, ocijenio je Ivanić.

Ivanić smatra da korupcije ima i u Federaciji BiH i da će legitimitet sankcija zavisiti od toga da li će u njima biti obuhvaćene osobe iz tog entiteta.

Kancelarija za kontrolu stranih sredstava pri Ministarstvu finansija SAD danas je uvela sankcije srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku i Alternativnoj televiziji zbog, kako se navodi, aktivnosti i prijetnji po stabilnost i teritorijalni integritet BiH.

Sankcije su uvedene i bivšem predsjedniku Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) BiH Milanu Tegeltiji i predsjedniku Pokreta demokratske akcije (PDA) i poslaniku u Parlamentarnoj skupštini BiH Mirsadu Kukiću zbog, kako je navedeno, njihove uključenosti u značajne koruptivne aktivnosti. Na meti sankcija je Tegletijina supruga Tijana. Svima je zabranjen ulazak u ovu SAD. (Srna)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender