09. 08. 2022.

Lazić: Srpska garant opstanka Srba na ovim prostorima

Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Veljko Lazić rekao je da je Republika Srpska garant opstanka srpskog naroda na ovim prostorima.

“Postojanje Republike Srpske niko ne može dovesti u pitanje, jer je za njeno stvaranje živote dalo 23.000 boraca Vojske Republike Srpske”, rekao je Lazić Srni, povodom predstojećeg obilježavanja 9. januara – Dana Republike Srpske.

Lazić je rekao da su za porodice poginulih iz Republike Srpske neprihvatljivi bilo kakvi pritisci i prijetnja sankcijama najvišim zvaničnicima Srpske od dijela međunarodne zajednice zbog namjere Srpske da vrati nadležnosti koje su prenesene na nivo BiH.

“Eventualne sankcije mogu samo produbiti političku krizu i ugroziti mir na ovim prostorima. Potrebno je kroz razgovor i dijalog pronaći najbolje rješenje za izlazak iz političke krize u BiH jer oni nemaju alternativu”, zaključio je Lazić.

Republika Srpska obilježava Dan Republike 9. januara, jer je tog datuma 1992. godine osnovana pod prvobitnim nazivom Srpska Republika BiH.

Osnovali su je srpski poslanici u tadašnjoj Skupštini BiH, nakon što su preglasani u ključnim pitanjima o opstanku Jugoslavije, a pripadnici druga dva naroda krenuli u secesiju mimo volje Srba, koji su imali konstutitivni status.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender