18. 08. 2022.

Sankcije i za Milana Tegeltiju i njegovu suprugu

Ministarstvo vanjskih poslova SAD na listu sankcija stavilo je Milana Tegeltiju, bivšeg predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) BiH. i njegovu suprugu Tijanu Tegeltiju.

Pored njih sankcije su uvedene i zastupniku u Parlamentarnoj skupštini Mirsadu Kukiću

“Ovim stavljanjem na listu Tegeltiji i Kukiću onemogućava se ulazak u SAD. Svojim djelovanjem podrivali su vladavinu zakona i povjerenje javnosti u demokratske institucije vlasti i javne procese, te mir i prosperitet za građane BiH. Kukić i Tegeltija stavljeni su na listu prema Poglavlju 7031(c) Zakona o aproprijacijama za programe Ministarstva vanjskih poslova SAD, inostrane operacije i srodne programe iz 2021.    

Koristeći službeni položaj predsjednika VSTV, Tegeltija je učestvovao u koruptivnim radnjama koje su uključivale korištenje političkog uticaja i službenog položaja za ostvarivanje lične koristi.

Konkretno, postoje vjerodostojne informacije da je Tegeltija iskoristio svoj položaj da bi ostvario korist u zamjenu za miješanje u sudski proces i manipulisanje imenovanjima na pravosudne funkcije, te zapošljavanjem na druge javne pozicije. 

Kukiću su sankcije uvedene zbog njihove uključenosti u značajne koruptivne aktivnosti, navodi se u saopštenju ovog ministarstva.

Koristeći službeni položaj direktora javnog preduzeća Rudnik Banovići, te zastupnika u Parlamentarnoj skupštini, Kukić je učestvovao u koruptivnim radnjama koristeći svoj politički uticaj i službeni položaj za ostvarivanje lične koristi. 

Konkretno, postoje vjerodostojne informacije da je Kukić zloupotrijebio javna sredstva za ličnu korist i miješao se u odluke o zapošljavanju i imenovanjima da bi ostvario političku korist.  

(Glas Srpske)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender