18. 08. 2022.

Šmit: Logična posljedica destruktivnog i opasnog pristupa

Odluka Sjedinjenih Američkih Država da uvrste na listu Milorada Dodika, srpskog člana Predsjedništva BiH i Alternativnu televiziju, u okviru nedavno objavljenog Izvršnog naloga za zapadni Balkan, a u svjetlu njihovog destabilizirajućeg djelovanja i korupcije, logična je posljedica destruktivnog i opasnog pristupa u vezi s njegovim neispunjavanjem osnovnih kriterijuma za odgovorno liderstvo, rekao je Kristijan Šmit, visoki predstavnik u BiH, a kojeg vlasti u Republici Srpskoj ne priznaju.

On je rekao da Dodik mora odgovoriti na mnoga teška pitanja, te se treba vratiti racionalnom i odgovornom djelovanju bez kršenja državnog Ustava i vladavine prava.

“Sankcije su jedan od instrumenata koje međunarodna zajednica može koristiti da pokaže da se blokada države neće tolerisati. Ako postoje političke nesuglasice, onda se one rješavaju kroz dijalog u institucijama BiH umjesto bizarnog i kontradiktornog monologa”, rekao je Šmit.

On je dodao da, kako je dogovoreno sa EU i međunarodnom zajednicom, ponuda ostaje na stolu da se na konstruktivan način radi s parlamentom i dođe do rješenja zasnovanih na Ustavu i na Dejtonskom mirovnom sporazumu.

“Vladavina prava se mora poštovati, to je jednostavno tako”, naglasio je Šmit.

On je ponovo naglasio svoju opredijeljenost za konstruktivnu saradnju sa svima u BiH, ali jasno ističe da su na stolu i druge opcije. Pozdravio je i snažan signal u borbi protiv korupcije.

Takođe je navedeno da je međunarodna zajednica opredijeljena za očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine u da je svaki pokušaj podrivanja institucija BiH je neprihvatljiv.

“Pozivam sve političare da djeluju razumno u interesu građana BiH i da počnu raditi na hitnim pitanjima s kojima se suočavaju građani kojima su izabrani da služe”, zaključio je visoki predstavnik.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender