18. 08. 2022.

Za pse i mačke biće postavljeno 50 skloništa na području Banjaluke

Udruženje građana “Kerber” će tokom janura postaviti 50 kućica za pse i mačke u svim naseljima na području grada, kako bi napuštene životinje sklonili s ulice.

Kako su istakli iz ovog udruženja, akciju sprovode već sedam godina, s tim da, kako kažu, u njihovim godinama rada nikad nije bio veći broj pasa na ulicama.

Goran Milojević, predsjednik Udruženja “Kerber”, ističe da veliki broj pasa na ulicama su vlasnički psi koji su pušteni bez nadzora.

“Problem nastaje zato što vlasnici ne čipuju svoje pse te, kad im dosade, puste ih na ulicu. I kada znamo čiji je pas, ne možemo dokazati vlasništvo bez čipa”, kazao je Milojević za “Nezavisne”.

Prema njegovim riječima, čipovanje ljubimaca je zakonska obaveza svakog vlasnika te, kako kaže, potrebna je veća kontrola.

“Prethodnih godina smo imali problem sa krađom kućica te smo sada odlučili da ih pravimo od kartona, jer ih tako možemo lakše zamijeniti u slučaju krađe”, kazao je Mi-lojević.

Dodao je da su skloništa napravljena od troslojnog kartona, s unutrašnjim dijelom obloženim nepromočivom folijom, koja će ih očuvati suvim i toplim.

Kako je istakao, osim kartonskih kućica, na nekoliko lokacija će biti postavljene i kućice od drveta.

Istakao je da volonteri njihovog udruženja znaju koje lokacije imaju najveći problem sa psima lutalicama te će i na nekim od tih lokacija postaviti drvene kućice.

Nedavno je, zbog povećanja broja pasa na ulicama, 121 pas premješten iz nekadašnjeg azila u Ramićima u novootvoreni azil na Manjači.

Iz Odjeljenja za komunalne poslove naveli su da grad ima problem sa brojem pasa lutalica, kao i velikim brojem uginulih pasa na ulicama.

“Vlasnici često ostavljaju nezbrinute pse oko prigradskih naselja, i to najčešće oko Krčmarica, na putu prema Manjači, u Mišinom Hanu, Dragočaju i Ramićima”, kazali su iz nadležnog odjeljenja.

Istakli su da azil na Manjači ima kapacitet da primi 150 pasa te da se nadaju u narednom periodu njegovom proširenju.

Sanja K. kaže da na ulicama ima puno pasa lutalica i da se boji da će nauditi djeci.

“Postavljanjem ovih kućica biće barem privremeno sklonjeni s ulice, a i moći će da izdrže zimske dane”, rekla je ona.

Sanja K. smatra da bi azil trebalo da ima veći kapacitet te da vlasnici više vode računa o svojim psima, kao i da ih čipuju.

(Nezavisne novine)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender