09. 08. 2022.

16 godina od ubistva Rade Abazović, niko nije odgovarao

Bio je to krvav Božić. Ostavili su petoro djece bez majke. Na pravdi boga ubili su mi suprugu, ranili sina i mene. Nismo dobili objašnjenje zašto se to moralo desiti na takav način i zašto nisu kažnjeni oni koji su pucali na nas.

Ovo je za Srpskainfo ispričao Dragomir Abazović u julu 2006. godine, koji je na Tucindan te iste godine, 5. januara, u akciji Eufora teško ranjen u glavu ispred porodične kuće u Bašić Kuli kod Rogatice.

Od tada je prošlo 16 godina, a porodica Abazović i dalje ne zna zbog čega se desila ova tragedija na njihovom kućnom pragu.

Dragomir je tog kobnog jutra 2006. godine u dvorištu kuće sa ženom, komšijom i najmlađim sinom obavljao pripreme za Božić.

– U jednom trenutku samo sam vidio da su mi kuću opkolili ljudi s fantomkama na glavi. Počeli su da pucaju i od tada se ničega ne sjećam jer sam ranjen u glavu. Tek mi je u bolnici brat ispričao šta se desilo. Ne mogu da shvatim da neko može pucati na ljude bez ikakvog upozorenja i na kraju reći da smo pružali otpor. To apsolutno nije tačno, što je pokazala i istraga našeg tužilaštva  – ispričao nam je tada Abazović.

FOTO: SRNA

Iz Eufora je tada saopšteno da su njihovi pripadnici, a riječ je o italijanskim karabinjerima, bili u akciji hapšenja osumnjičenog za ratne zločine (Dragomira Abazovića), ali da je na njih iz vatrenog oružja pucao dječak od nepunih 12 godina i žena, te da je Dragomir pucao sebi u glavu!

Tužilac Okružnog tužilaštva Istočno Sarajevo došao je na uviđaj, nakon čega je otvorena istraga. Tokom istrage utvrđeno je da su Rada Abazović i njen sin Dragoljub zadobili teške povrede vatrenim oružjem koje koriste karabinjeri, a zbog poštovanja sporazuma sa NATO BiH ima ograničen domet u istrazi.

Tužioci su konstatovali da se ne može pouzdano tvrditi da je ubijena Rada pucala iz automatske puške, a da povrede glave Dragomira nisu tipične za samoubilačko povređivanje.

Kompletiran predmet su, posredstvom Ministarstva pravde BiH, dostavili pravosudnim organima Italije, koji su nastavili postupak.

Sekretar Okružnog tužilaštva Istočno Sarajevo, Neven Kramar, za Srpskainfo potvrđuje da je ovo tužilaštvo 13. jula 2006. godine, posredstvom Ministarstva pravde BiH, proslijedilo predmet „Rada Abazović“ pravosudnim organima Republike Italije, a u skladu sa propisima koji regulišu međunarodnu pravnu pomoć i Sporazuma između BiH i NATO saveza o statusu NATO і njegovog osoblja.

– Ministarstvo pravde BiH nas je 22. avgusta 2008. godine obavijestilo da je Sud u Rimu, Odjel za preliminarne istrage, u martu te godine donio odluku o obustavi istrage i arhiviranju predmeta protiv pripadnika EUFOR – kaže Kramar.

Na naše pitanje koje su to ključne stvari koje su naši tužioci naveli u predmetu, Kramar je naveo da to ne mogu reći jer je „kompletan predmet ustupljen pravosudnim organima Republike Italije”.

FOTO: BNTV/YOU TUBE/SCREENSHOT

Pitali smo Ministarstvo pravde BiH zbog čega je istraga obustavljena. Okružnom tužilaštvu Istočno Sarajevo proslijedili smo svu dokumentaciju zaprimljenu u ovom predmetu od strane Suda u Rimu, Odjel za preliminarne istrage. Uz dokumentaciju je proslijeđen i akt Suda u Rimu, Odjel za preliminarne istrage, u kome su navedeni razlozi obustave istrage pred tim sudom. Kako se u konkretnom slučaju radi o predmetu koji se vodi u Okružnom tužilaštvu u Istočnom Sarajevu, a ovo ministarstvo je samo posrednički organ za razmjenu informacija sa Republikom Italijom, nismo u mogućnosti, niti smo ovlašteni dati tražene informacije, te iste možete zatražiti od organa pred kojim se vodi ili je vođen kazneni postupak u ovoj pravnoj stvari – odgovor je Ministarstva pravde BiH.

Dakle, niko nije niti će da odgovara za ubistvo Rade Abazović. Drugim riječima, ubistvo je opravdano sporazumom između BiH i NATO saveza po kojem “njihovi vojnici ne odgovaraju za ono što su počinili u okviru mandata”.

– Uzeli su nam majku kada nam je najviše trebala. Samo bog zna da li će istina ikada biti objelodanjena – kaže za Srpskainfo Goran Abazović, najstariji sin Dragomira i pokojne Rade.

Tog kobnog jutra bio je na poslu i tada je imao 25 godina. Kući su bili roditelji i njegov najmlađi brat Dragoljub, koji sada radi u Oružanim snagama BiH.

Goran kaže da poslije tragedije nijedan pravosudni organ u BiH nije tražio nikakvo izjašnjenje od njegovog oca u vezi ratnih zločina.

– Otac je u Domu penzionera jer se, nažalost, kući nema ko brinuti o njemu – kaže Goran.

Porodica je angažovala dva advokata.

– Nažalost, nisu nam mogli pomoći jer BiH ima sporazuma sa NATO po kojem njihovi pripadnici ne odgovaraju za svoje postupke – zaključio je on.

TOMIĆ: VELIKA NEPRAVDA

Desila se velika nepravda. Javno sam prozivao Italiju, zbog čega sam poslije imao i problema. Jedva su me pustili da uđem u Italiju, kaže za Srpskainfo Duško Tomić, advokat koji je zastupao porodicu Abazović. Dodaje da je njegovo lično mišljenje da je Italija otvorila istragu čisto da se smiri javnost, a da je zapravo odgovornost na NATO savezu.

– Njihovo obrazloženje je da je akcija sprovedena u okviru mandata, pozivajući se na Sporazum koji BiH ima s NATO savezom – navodi Tomić.

(srpskainfo.com)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender