09. 08. 2022.

Gore badnjaci širom Srpske, svečano i u Sarajevu

Širom Republike Srpske proslavlja se Badnje veče.

U porti Hrama Svete Trojice u Banjaluci večeras je tradicionalno zapaljen badnjak, a ovom događaju prisustvovalo je mnoštvo vjernika.

Njegovo preosveštenstvo episkop banjalučki Jefrem u ponoć će u Hramu Hrista Spasitelja služiti Svetu arhijerejsku liturgiju povodom najradosnijeg hrišćanskog praznika – Božića.

Uz večernju molitvu u Staroj pravoslavnoj crkvi u Sarajevu te paljenje badnjaka u dvorištu crkve, večeras je u glavnom gradu BiH obilježen Badnji dan.

badnjak

U porti Crkve Svete Trojice u Prijedoru je osveštan i naložen centralni badnjak u prisustvu vjernika čime je počela proslava Badnje večeri.

Protonamjesnik Dragan Hrvaćanin poželio je okupljenima da svi pravoslavni vjernici osjete ovaj praznik i da se u mislima usmjere ka praznovanju rođenja Hristovog.

Kum badnjaka Dalibor Pavić rekao je novinarima da je centralni badnjak krenuo jutros iz naselja Pećani i da je dočekan s velikom radošću u svim prijedorskim naseljima.

Prigodan program u centru grada prilikom dočeka badnjaka organizovalo je Udruženje za očuvanje tradicije iz Prijedora.

Član Udruženja Dejan Karlica izjavio je da su prihvatili poziv kuma badnjaka Dalibora Pavića i protojereja Dragana Hrvaćanina da učestvuju u dočeku badnjaka u gradu.

“Ovo je naša misija da čuvamo tradiciju i da prenosimo na mlađa pokoljenja”, poručio je Karlica.

Badnjačke svetkovine i večernja bogosluženja održana su u svim parohijama prijedorskog namjesništva Srpske pravoslavne crkve.

Službama bdenja i paljenjem badnjaka u pravoslavnim hramovima danas se najavljuje rođenje Hrista Spasitelja čiji se dolazak na svijet slavi kao početak novog vremena i kao najradosniji događaj za hrišćanstvo.

Srn2022-1-6_1725491_4.jpg

Ispred Hrama Svetog Save u Mrkonjić Gradu danas su tradicionalno naloženi badnjaci koji su dovezeni iz Previla, Podorugle, Balkane i Oćuna.

Badnjaci su jutros usječeni, a danas su na okićenim konjskim kolima i traktorima dovezeni do Hrama gdje su osveštani i naloženi.

Protojerej-stavrofor Savo Janković poželio je vjernicima da Badnji dan dočekaju u zdravlju, veselju i sreći, a da sutrašnji dan rođenja Gospoda Isusa Hrista dočekaju onako kako to dolikuje, prije svega molitvom, svetim pričešćem, molitvenim sabranjem, a onda da dalje nastave u svojim domovima molitvenim ručkom.

“Svi oni koji imaju neke razmirice sutra neka pokušaju da ih prevaziđu i da se pomire jer to je poruka ovog praznika – mir, ljubav i sloga”, poručio je Janković.

On je dodao da će danas djeci podijeliti 500 paketića koje su pripremili ljudi koji žive i rade u Sloveniji, a za odrasle su pripremili kuvano vino i rakiju.

Dragan Kojić iz Oćuna kaže da su jutros rano sjekli badnjak ispod Lisine u mjestu Oćune kod osnovne škole, gdje su se lijepo družili i častili.

I u Crkvi Rođenja Presvete Bogorodice u Mrkonjić Gradu osveštani su i naloženi badnjaci.

(Srna/Mondo)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender