09. 08. 2022.

Italija: Obavezna vakcinacija za starije od 50 godina

Italijanska Vlada donijela je mjeru kojom se od osoba starijih od 50 godina zahtijeva da se vakcinišu protiv virusa korona, pošto se zemlja suočava sa skoro svakodnevnim novim rekordima u broju infekcija izazvanih omikron sojem.

“Želimo da zaustavimo rast infekcija i natjeramo Italijane koji to još uvijek nisu ,da se vakcinišu”, poručio je premijer Mario Dragi na sastanku Vlade u srijedu, prenosi AP.

Dragi je rekao i da je odluka o obaveznoj vakcinaciji za starije osobe donijeta iz zabrinutosti da su u većem riziku od hospitalizacije i “da bi se smanjio pritisak na bolnice i spasili životi”.

Ranije tokom dana u Italiji je potvrđeno je 189.000 novih infekcija.

Vlada je jednoglasno izglasala novu mjeru, sa kojom, kako je rekao ministar javne uprave Renato Bruneta, Italija prednjači u Evropi , pošto je sada većina nevakcinisanih pacijenata u italijanskim odjeljenjima intenzivne njege, koja se brzo popunjavaju.

Oko 78 odsto populacije Italije, koja ima oko 59 miliona stanovnika, u potpunosti je vakcinisano protiv virusa korona, a oko 36 odsto je dobilo treću dozu, za koju stručnjaci kažu da je ključni instrument u smanjenju mogućnosti da klinička slika oboljelog zahtijeva intenzivnu njegu ili dovede do fatalnog ishoda.

Iz vlade nije saopšteno sa kakvim kaznama se suočavaju nevakcinisane starije osobe, ali je ministar zdravlja Roberto Speranca saopštio novinarima da će svi koji imaju 50 ili više godina biti provjeravani da li imaju “superzelenu propusnicu”, prije nego što uđu na svoja radna mjesta, a taj sertifikat je rezervisan za one koji su potpuno vakcinisani ili koji su se nedavno oporavili od kovid-19.

Zahtjev za “superzelenom propusnicom” na radnom mjestu za starije radnike u javnom i privatnom sektoru, stupa na snagu 15. februara, kako bi im se omogućilo da se potpuno vakcinišu ako nisu do sada.

Vlada je takođe odredila da svi koji rade na univerzitetima moraju biti vakcinisani, bez obzira na godine, a trenutno je vakcinacija obavezna za nastavnike u školama, zdravstvene radnike, pripadnike vojske i policije, bez obzira na godine.

Takođe je usvojena mjera prema kojoj će svako ko radi ili dobija usluge u kozmetičkim salonima i sličnim ustanovama morarti da ima negativan test na virus korona, ako nije vakcinisan ili se nije nedavno oporavio od kovid-19.

Isto pravilo važiće i za prodavnice u tržnim centrima i za banke i pošte, a apoteke i prehrambene prodavnice će biti izuzete od ovog pravila, navodi AP.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender