09. 08. 2022.

Na Starčevici lomljenje božićne česnice sa zlatnikom

Banjalučki Odbor za pomoć Srbima sa Kosova i Metohije sa sveštenstvom Parohije rebrovačke na Starčevici sutra organizuje lomljenje božićne česnice sa zlatnikom.

U lomljenju česnice učestvovaće samo djeca predškolskog i školskog uzrasta, a najsrećnijem će pripasti zlatnik sa motivom Hristovog rođenja, saopšteno je iz Odbora.

– Ove, kao i svih proteklih godina od 2009, u banjalučkom naselju Starčevica 14. put zaredom organizujemo ovaj drevni srpski običaj prenesen od davnina generacijama i poklanjamo najsrećnijem djetetu zlatnik da ga sreća prati – navedeno je u saopštenju.

Odbor poziva djecu da dođu na lomljenje česnice i liturgiju u Hram Svete Petke na Starčevici u što većem broju i osjete ovaj najveći pravoslavni praznik rođenja, praštanja i darivanja.

Sponzor zlatnika je Uprava Vlade Srbije za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, a veliku česnicu priprema pekara “Starčevica”.

Predsjednik Odbora Milorad Arlov pozvao je sve da u januaru, mjesecu najvećih srpskih slava, praznika i darivanja, pozovu broj 1412 i daruju jednu KM za djecu i mlade sa poteškoćama u razvoju na Kosovu i Metohiju kako bi bio završen Dnevni centar “Podrži me – 9. januar”, koji Odbor gradi za njih u Kosovskoj Mitrovici.

Lomljenje božićne česnice predviđeno je za oko 10.00 časova nakon božićne liturgije u Hramu Svete Petke na Starčevici.

Banjaluka, lomljenje božićne česnice - Foto: SRNA
Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender