09. 08. 2022.

Naloženi badnjaci ispred Hrama Svetog Save u Beogradu

Ispred Hrama Svetog Save i ove godine su tradicionalno, na Badnje veče, zapaljeni badnjaci, koji su prethodno osvećeni tokom službe koju je služilo sveštenstvo tog hrama, a predvodio vladika Stefan. Paljenju badnjaka prisustvovao je veliki broj vjernika, među kojima je bilo dosta mališana.

Službu kojom su badnjaci osvešteni uveličalo je pjevanje crkvenih pjesama, koje slave rođenje Isusa Hrista, u izvođenju crkvenog hora.

Vladika Stefan poručio je da je u slavu rođenja Isusa Hrista zapaljeno hrastovo drvo, koje je najzdravije i najsnažnije u našem rodu i našem narodu, a simbol je beskrvne žrtve koju svake godine prinosimo zato što želimo da sve što nije dobro ostavimo iza nas, a da nam Bog pošalje svaki blagoslov.

Poručio je vjernicima da se večeras proslavlja najveće rođenje u istoriji čovječanstva i istakao da je to istinito i realno rođenje.

– Mi rođenje Isusa Hrista doživljavamo kao nešto realno, ne samo zato što smo pobožni već zato što je to istinsko rađanje. Svi zajedno ovdje okupljeni prizivamo blagoslov i očekujemo da se u našim srcima i našoj duši rodi svaka dobra misao i da dočekamo to rođenje noćas i sutra u svim krajevima u kojima naš narod živi – od Australije, Kanade….do mjesta gde je rođen i gdje je živio do sada najveći Srbin Sveti Sava – rekao je vladika.

Pozvao je sve vjernike da u hramu zajedno dočekaju rođenje Isusa Hrista i pozdravio ih na tradicionalan način: “Mir Božiji, Hristos se rodi! Vaistinu se rodi!”

Hrišćani koji poštuju julijanski kalendar večeras proslavljaju Badnje veče, koje se obilježava unošenjem badnjaka u domove i porodičnom posnom večerom.

U svojim domovima ili crkvi vjernici dočekuju Božić.

U Hramu Svetog Save večeras će biti služena ponoćna božićna liturgija, dok će svečanu božićnu liturgiju sutra od devet časova u tom hramu služiti patrijarh Porfirije.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender