18. 08. 2022.

Mir Božji, Hristos se rodi!

Najradosniji hrišćanski praznik, Dan rođenja Hristovog, danas proslavlja Srpska pravoslavna crkva i crkve koje poštuju julijanski kalendar.

Svim vjernicima, ekipa RTV Kontakt upućuje čestitke! Mir Božji, Histos se rodi!

Proslava Božića, praznika rođenja Isusa Hrista, najradosniji je događaj u hrišćanskom svijetu.

Na Božić hrišćanske crkve slave dolazak Spasitelja, koji je došao među ljude da im ukaže na vrijednosti vjere i u ljubav, da ih izmiri s Bogom koga su se odrekli počinivši prvi grijeh.

U času rođenja Isusa Hrista, koji je u ovaj svijet došao radi spasenja čitavog ljudskog roda od grijeha i vječne pogibelji, zvijezda je obasjala Vitlejemsku pećinu, a na nebu su anđeli zapjevali “Slava Bogu na visini i na zemlji mir, među ljudima dobra volja”.Bogomladencu su se prvo poklonili pastiri, koji su mu darovali jagnje, a potom tri mudraca koja su mu na dar donijeli smirnu, tamjan i zlato.

Kod Srba Božić je praznik sa dosta običaja i njegova proslava počinje odlaskom na jutarnju liturgiju, na kojoj vjernici koji su postili Božićni post pristupaju Svetoj tajni pričešća.

Nakon liturgije, ukućani se okupe oko božićne trpeze, pomole se Gospodu, a zatim pjevajući tropar “Roždestvo tvoje Hriste Bože naš”, okreću i lome česnicu – pogaču u koju je stavljen novčić.

Vjeruje se da će onome u čijem dijelu česnice bude novčić naredna godina biti posebno srećna.

Božić je porodični praznik, taj dan se ne ide u posjete, sa izuzetkom polaznika ili položajnika – muške osobe, obično je to kum, komšija ili porodični prijatelj, koji dolazi u kuću slavljenika i prvi čestita Božić.

Božić se slavi tri dana, a vjernici se pozdravljaju sa “Mir Božji – Hristos se rodi”, uz otpozdrav “Vaistinu se rodi”.

Na Božić u kuću prvi dolazi položajnik. Njegova prva dužnost je da poželi sreću, zdravlje i napredak domaćinovom domu.

Božić je uvijek mrsni dan, kojem je prethodio četrdesetodnevni božićni post. Na svečanoj božićnoj trpezi, najvažnija je česnica. Onaj ko u svom parčetu pronađe novčić, prema vjerovanju, imaće sreće u narednoj godini. Običaj je da se na trpezi nađe i božićna pečenica.

Srpska pravoslavna crkva i njeni vjernici Božić slave tri dana.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender