18. 08. 2022.

Patrijarh Porfirije: Ljubav i mir su skupocjene riječi

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije služio je božićnu liturgiju u Hramu Svetog Save u Beogradu, u prisustvu velikog broja vjernika, a u besjedi je poručio da su mir i ljubav skupocjene riječi i da je poruka današnjeg dana “rastopite mačeve i pretopite ih u plugove”, kao što je rekao prorok Isaija.

Patrijarh Porfirije je rekao da su mir i ljubav skupocjene riječi koje se pominju svakog dana bezbroj puta i ne silaze sa usana ljudi, ali da to koliko je ljudima stalo do mira, pokazuje činjenica da ljudski rod iz dana u dan usavršava oruđa smrti.

– Tu je odgovor koliko ima mira u nama i koliko želimo da ga širimo oko sebe. Ne može biti mira u našoj duši – istakao je srpski patrijarh, koji je današnje vrijeme uporedio sa vremenom kada je rođen Hristos Bogomladenac.

On je podsjetio da je danas mnoštvo nesporazuma među ljudima, mnogo više tuge i stradanja, nego li radosti i uzrastanja, mnogo isključivosti, čak i mržnje, te dodao da je tako bilo i u vremenima kada je Bog poslao sina svog među nas.

– Mnoštvo bolesti, stradanja, smrti, epidemija, ratova, ropstva, nasilja. Tada je Bog izabrao da se daleko od ljudskih očiju, od meteža, u pećini rodi od dijeve sin njegov – naveo je patrijarh Porfirije.

On je rekao da se danas slavi najvažniji događaj u istoriji ljudskog roda – momenat kada je sin Božji došao među ljude i postao jedan od nas, čovjek, te da je Vitlejemska pećina, ljubavlju zagrijana i obasjana suštinskim mirom postala srce univerzuma i čitave tvorevine.

Patrijarh Porfirije je naveo da je iz te pećine kucao život za čitav ljudski rod, jer se u njoj rodio onaj koji je došao da donese mir i pokaže ko je Bog i kakav treba da bude čovjek i da je Bog ljubav.

Navodeći da je ljubav smisao ljudskog života, patrijarh srpski je rekao da se danas najčešće pominju riječi – mir, ljubav, zajednica, ali da svako treba da zaviri u svoje srce i dušu da dobije odgovor koliko toga ima u sebi.

– Imamo i strah, a tamo gdje je ljubav i Gospod, nema straha. I demonske sile bježe od Vitlejemske pećine, ali i od svakog srca koje se pretočilo u Vitlejemsku pećinu, a kamoli sile ovog svijeta. Tamo gdje ima ljubavi, nema straha – rekao je patrijarh Porfirije.

Prema njegovim riječima, neprestano govorimo kako imamo ljubavi, a brinemo se za svoje živote, plašimo se smrti, činimo sve da do nje ne dođe, dok u Vitlejemskoj pećini, u srcima našim, neprestano treperi i prisutna je vječnost i živi Bog.

– Neka bi Gospod dao da na današnji dan, ispunjeni Hristom, za trenutak makar otvorimo prozore i vrata svojih srca, da duh Sina Božjeg useli se u naše duše. I onda će se useliti i mir i radost i ljubav. Neće biti straha – naveo je srpski patrijarh.

On je dodao da će čovjek tada imati mjesta u svom srcu za svakog čovjeka i da će ljudi imati čvrstu spoznaju da su potrebni jedni drugima i da ne mogu jedni bez drugih, ma koliko bili različiti, i ponekad upotrebljavali međusobno oštre riječi.

– Važnije od svega je da budemo jedno u porodici, u narodu, a onda kada smo tako jedno, onda smo spremni da gradimo jedinstvo sa svim ljudima i sa čitavim svijetom, ljudskim rodom, jer prije svega smo jedno kao ljudski rod, a onda i nešto posebno – rekao je patrijarh Porfirije.

On je poželio pravoslavnim vjernicima mir od Boga, ljubav i radost i svako dobro i da se sabiraju u hramovima, isto kao što je čitav svijet bio sabran u Vitlejemskoj pećini.

– Neka vas sve Gospod blagoslovi, srećan Božić, živjeli nam mnogo godina. Mir Božiji, Hristos se rodi! – poručio je srpski patrijarh Porfirije u besjedi.

Nakon liturgije, u Hramu Svetog Save, kao i u drugim hramovima, pročitana je Božićna poslanica koju tradicionalno patrijarh Srpske pravoslavne crkve upućuje povodom najradosnijeg hrišćanskog praznika Božića.

Potom je uslijedilo pričešćivanje sveštenstva i vjernika.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender