17. 08. 2022.

Zlatnik jedanaestogodišnjem Luki Trubajiću

U Crkvi Svete Petke u banjalučkom naselju Starčevica danas je održano tradicionalno lomljenje božićne česnice za djecu, a zlatnik sa motivom Hristovog rođenja je dobio jedanaestogodišnji Luka Trubajić.

“Srećan sam. Bilo je puno djece. Okretao sam česnicu sa drugarima, zlatnik je samo ispao i ja sam ga pokupio”, rekao je Luka, učenik šestog razreda Osnovne škole “Branko Radičević”.

Luka je čestitao Božić tradicionalnim pozdravom “Mir Božiji, Hristis se rodi!”, ističući da svake godine sa radošću dolazi na ovo tradicionalno lomljenje božićne česnice.

Veliki broj djece školskog i predškolskog uzrasta učestvovao je u ovom božićnom običaju, u organizaciji banjalučkog Odbora za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji i Parohije rebrovačke.

Predsjednik Odbora Milorad Arlov rekao je novinarima da je ovo 14. lomljenje česnice u banjalučkom naselju Starčevica, a šesto u novom hramu, te najavio da će naredne godine za 15. jubilarno lomljenje česnice biti priređen i veći zlatnik.

On je naglasio da treba misliti i na sunarodnike i djecu na Kosovu i Metohiji, ali i u Glini i na Baniji koji već drugu godinu slave praznike u kontejnerima.

Česnica je poklon pekare “Starčevica”, a sponzori ovog božićnog običaja su bili Odbor i Uprava Vlade Srbije za dijasporu i saradnju sa Srbima u regionu.

Srpska pravoslavna crkva proslavlja danas Božić, najradosniji hrišćanski praznik – dan Rođenja Isusa Hrista. Božić se slavi tri dana, a vjernici se pozdravljaju sa “Mir Božiji, Hristos se rodi”, uz otpozdrav “Vaistinu se rodi”.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender