18. 08. 2022.

Gradonačelnik: Centralno spomen-obilježje biće simbol pobjede

Polaganjem vijenaca na Spomenik palim borcima Vojske Republike Srpske na groblju Sveti Pantelija, započelo je obilježavanje Dana Republike Srpske.

U ime Grada Banje Luke počast herojima odao je gradonačelnik Draško Stanivuković, koji je kazao da su danas položeni vijenci na sva ona mjesta koja simbolizuju borbu za slobodu našeg naroda u različitim vremenima, ali je teško naći period u kojem naš narod nije bio izložen iskušenjima.

-U Drugom svjetskom ratu Banja Luka je oslobođena, u posljednjem Odbrambeno-otadžbinskom ratu Republike Srpska je stvorena, odbranjena i postala slobodna, što govori da se naš narod oduvijek borio za slobodu, a naša je dužnost da jačamo i snažimo Republiku Srpsku – poručio je Stanivuković.

On je kazao da danas obilježavamo 30. rođendan Republike Srpske, a da je potrebno mudrim vođstvom osigurati njen opstanak.

Mnogo je porodica u kojima neko od članova nosi ime nekoga ko je dao život za Republiku Srpsku, što nas trajno obavezuje na borbu za Republiku Srpsku i istrajnost da sva iskušenja zajedno savladamo – rekao je medijima gradonačelnik Banje Luke, Draško Stanivuković, nakon polaganja vijenaca na Spomenik poginulim borcima Republike Srpske na groblju Sveti Pantelija, gdje je počelo obilježavanje 30. rođendana Republike Srpske.

-Naša dužnost je da je branimo i volimo, kao i da činimo sve kako bi Republika Srpska opstala i nastavila da traje i da svake godine obilježi ovaj istorijski značajan datum – poručio je gradonačelnik.

Kako je kazao, 9. januar je dan koji simbolizuje sve ono što smo kao narod prošli, te da toga dana, ali i svakog drugog treba da se prisjetimo onih koji su svoje živote ugradili u temelje Republike Srpske, jer nas upravo oni obavezuju na istrajnost da zajedno sačuvamo ono što nam je najsvetije, a to je naša otadžbina.

– Grad Banjaluka u potpunosti uključen u obilježavanje Dana Republike Srpske, jer to je naša dužnost kao najvećeg grada Srpske, a Grad je započeo procedure za izgradnju centralnog spomen-obilježja – rekao je Stanivuković, dodavši da će taj spomenik simbolizovati stradanje, ali će ujedno biti simbol i naše pobjede.

Kako bi odali počast žrtvama fašizma delegacije su vijence i cvijeće položili na Trgu palih boraca NOR-a, a potom su položeni vijenci na Spomen-kosturnicu na Gradskom groblju, kao i cvijeće i na grobnicu 12 banjalučkih beba.

Vijence su položili predsjednik Republike Željka Cvijanović, predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, premijer Radovan Višković, kao i ministri u Vladi Srpske, srpski predstavnici u Parlamentarnoj skupštini BiH, delegacije Vijeća Naroda Republike Srpske i Saveza opština i gradova.

Vijenac je položio i predsjednik Narodne skupštine Republike Srbije Ivica Dačić.

 Foto: A.Čavić
Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender