08. 08. 2022.

Na Trgu hiljade građana: Svečani defile posvećen Danu Republike Srpske

Svečani defile u čast 30 godina Republike Srpske, stiže na Trg Krajine u Banjaluci, gdje će se učesnici postrojiti pred zvaničnicima Republike i brojnim gostima izvanicama.

Na Trgu se nalaze hiljade građana.

Defile je zvanično počeo nakon što je Vitomir Petričević, komandat počasne jedinice MUP RS, predao raport predsjednici Republike Srpske, Željki Cvijanović, uz zvuke marša „Narodni Heroji“ u izvođenju Policijskog orkestra.

Defile broji 2.700 učesnika, od kojih su većina pripadnici MUP Republike Srpske.

Osim njih, u defile su predstavnici privrede, studenata, učenika i brojnih drugih grupacija u društvu.

Po prvi put maršira i konjička jedinica Žandarmerije MUP Srpske. Prvo idu ešaloni civilnog sektora, na čelu sa studentima koji nose zastavu Srpske.

Svečani defile predvodi Unija studenata Republike Srpske, čiji članovi nose zastavu Srpske dimenzija 12 puta šest metara. Za njima idu pet ešalona boračkih organizacija iz svih opština i gradova Srpske.

Kao 38 civilni ešalon, Trgom Krajine prodefilovali su i članovi Moto Klub „Noćni Vukovi“. Ovaj klub je dobitnih brojnih priznanja, a njihov član je i predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin.

Prošle godine, zbog pandemije virusa korona, nije bilo svečanog defilea na obilježavanju Dana Republike Srpske.

Predsjednica Republike Srpske, Željka Cvijanović, srpski član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik i ministar unutrašnjih poslova RS, Dragan Lukač, stigli su na Trg Krajine u Banjaluci gdje se održava svečani defile u čast 30 godina Republike Srpske.

Foto: Siniša Pašalić/srpskainfo.com

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender