25. 01. 2022.
Burne reakcije iz Srpske na izjave Džaferovića

Burne reakcije iz Srpske na izjave Džaferovića

Burne reakcije iz Srpske na izjave Džaferovića

Džaferović se usuđuje da govori o Srbima i nacizmu? Narodu koji je od te grozomorne ideologije ponajviše stradao u svijetu i to na najbrutalnije načine.

Poručio je predsjednik PDP, Branislav Borenović reagujući na izjavu bošnjačkog člana Predsjedništva, Šefika Džaferovića u kojoj proslavu Dana Republike poredi sa maršem nacističkog odreda smrti. Dodao da je nevjerovatno kako bez imalo srama član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović iznosi užasne kvalifikacije o Srbima i proslavi Dana Republike Srpske.

– Srbi su svojim glavama platili borbu protiv tog zla, a svi mi, potomci onih koji su preživjeli, znamo da su se naši preci borili na svijetloj strani istorije i da smo odgajani na antinacističkim i antifašističkim vrijednostima, što se za neke pripadnike rukovodstva njegove stranke ne bi moglo reći – izričit je Borenović.

Podsjetio je na činjenicu da o nekim drugim ideologijama, čiji su pripadnici vršili brutalan teror nad Srbima tokom prethodnog rata, i koje to, navodi, čine i dan danas širom svijeta, Džaferović i rukovodstvo njegove stranke direktno i mnogo znaju.

– Izgleda da zaboravlja da je to sve dokumentovano i da će ipak jednog dana bar istorija svakome suditi o njihovim djelima i nedjelima – kaže Borenović.

Istakao je da se do prije nekoliko godina Dan Republike Srpske obilježavao skromno i neprimjetno.

– A onda je Bakir Izetbegović podnio apelaciju Ustavnom sudu, pokušavajući da nam ospori i onu istorijsku činjenicu da je Republika Srpska nastala u miru, 9. januara 1992. godine i da ospori pravo da se taj dan obilježava. Ako je neko “krivac” što se Banjalukom i drugim gradovima Republike Srpske 9. januara ore patriotske pjesme, to su Izetbegović, Džaferović i njima slični, koji u svojim nečasnim namjerama pokušavaju da ukinu sve simbole Republike Srpske. Svakom dobronamjerom, cilj bi trebao biti da se poštujemo, ne osporavamo jedni drugima prava, da postižemo dogovore, nađemo polazne tačke oko kojih se slažemo i da od njih krenemo da rješavamo probleme i radimo na napretku svih naroda u BiH. Džaferović očigledno nema taj cilj, ali ne obazirući se na njega, njegove sramne namjere i izjave, mi ćemo uvijek reći: neka nam je ponosna i vječna, živjela Republika Srpska – poručio je Borenović, javlja Srpska Info,

Vulić: Džaferović da nauči od Dodika kako se voli svoje, a tuđe poštuje

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sanja Vulić izjavila je Srni da uspavanom Šefiku Džaferoviću, koji se javlja samo kad treba nešto reći protiv Republike Srpske, smeta smotra legalnih, reprezentativnih i profesionalnih institucija i njenih pripadnika koje je ljepota bilo vidjeti.

 Pretpostavimo da bi Šefik radije gledao marš “Mladih muslimana” ili nekih formacija sa tradicijom “Handžar divizije” širom BiH i to bi mu bilo na ponos. Ljubomora je to, jer Federacija BiH nema ni grb, ni zastavu, ni himnu ni svoj dan, niti bilo šta da slave – rekla je Vulićeva komentarišući Džaferovićevu izjavu Di veltu u kojoj je naveo “da je činjenica da bosansko-srpske snage bezbjednosti 9. januara iz godine u godinu marširaju ulicama Banjaluke i proslavljaju svoj državni praznik, stoga se /to/ smatra provokacijom”.

S obzirom na to da ne prihvataju realnost Federacije, rekla je Vulićeva, onda prisvajaju BiH da je njihova i smatraju da mogu da određuju šta će ko da radi i slavi.

– Sreća pa se Šefik ništa ne pita u vezi sa tim, a neće se ni pitati. Ne pita se ni u svojoj kući, ni u svom kabinetu, ni u svojoj stranci, pa što bi se pridavala pažnja šta kaže o našem Danu Republike – rekla je Vulićeva, naglasivši da Džaferović bestidno lobira za smišljeno, ciljano i trajno istrebljenje Srba iz BiH.

Ona je konstatovala da je jasno da Džaferović želi unutarnu, islamsku BiH.

– Plemeniti ljudi razgovaraju i dogovaraju se, ne ruše ništa. BiH ruše pojedini Bošnjaci, nesposobni da budu samostalni i moćni i zato imaju komplekse od Milorada Dodika, jedinog državnika – istakla je Vulićeva, poručivši Džaferoviću da ima priliku da bar nauči od Milorada Dodika kako se voli svoje, a tuđe poštuje.

Ona je ocijenila da su predimenzionirana izmišljanja i komparacija sa nacizmom odraz psihe Šefika Džaferovića.

Predsjednik Zavičajnog udruženja Zavidovićana Zoran Blagojević poručio je bošnjačkom članu Predsjedništva BiH Šefiku Džaferoviću da je poređenje srpskog naroda sa nacistima sraman čin, pogotovo što kao ratni načelnik Centra službi bezbjednosti Zenica nije ništa učinio da sankcioniše odgovorne za necivilizacijske zločine nad Srbima u Vozući, kojima je, kako je rekao, i doprinio i za koje snosi odgovornost.

“Mi bismo pitali Džaferovića gdje su Srbi sa područja Zenice, njih oko 22.000? Pa gdje su Srbi sa područja Zavidovića – 11.600? Gdje su iz Žepča 2.500 i gdje je iz Banovića 4.500 Srba?”, navodi Blagojević i poručuje da su Srbi na području zeničke regije danas svedeni na statističku grešku.

Blagojević od Džaferovića očekuje da odgovori gdje se nalaze 65 civila i pripadnika Vojske Republike Srpske zaroboljenih na Vozući i predatih odredu “El mudžahedin”.

On je naveo da su pripadnici tog zloglasnog odreda, koji su pod ingerencijom tadašnjih muslimasnkih policijskih struktura, kojima je tada i Džaferović pripadao, dovedeni na ovo područje i počinili stravične zločine nad srpskim stanovništvom.

“Šta je sa spaljenim selima sa prostora Vozuće, njih oko 30, svim protjeranim civilima oko 7.680 i 1.920 porodica? I Džaferović priča o srpskim zločinima”, izjavio je Blagojević, komentarišući Džaferovićevu izjavu njemačkom “Veltu” u kome je Srbe uporedio sa nacistima.

Blagojević je poručio bošnjačkom članu Predsjedništva da energiju usmjeri na kažnjavanje počinilaca i nalogodavaca zločina nad Srbima u Vozući, što bi bilo preduslov međusobnog približavanja, što, nažalost, nije slučaj.

O tome koliko su Srbi dobrodošli u Federaciju BiH, on naveo primjer Slobodana Gligorića koji je juče sahranjen u manastirskom groblju “Sveta Trojica” u Vozući.

“Da se mi očito udaljavamo zbog njihove politike to govori i činjenica da na prostoru Vozuće nisu uveli struju ni u sva srpska sela, štaviše, ni Manastir Sveta Trojica, gdje smo uoči Dana Republike Srpske sahranili jednog našeg saborca kojem je otac nestao u Vozući tokom ofanzive 10. septembra 1995. godine. U 14.00 časova smo unijeli kovčeg i bili u mraku. I to govori o njima”, naveo je Blagojević.

Prema njegovim riječima, i poslije 27 godina od okončanja ratnih sukoba nadležne federalne institucije nisu preduzele nikakve aktivnosti za održivi povratak Srba na prostor Vozuće, a to se pored gotovo nikakve elektrifikacije odnosi i na lošu putnu komunikaciju i infrastrukturu.

“Poruka Džaferoviću – bolje bi bilo da promijeni svoju politiku i da idemo u pravcu suživota komšijskog i da se bolje uvažavamo i cijenimo kao što naša vlast radi u Republici Srpskoj”, izjavio je Blagojević.

On kaže da je ponosan na vlast u Republici Srpskoj i njene aktivnosti na održivom povratku Bošnjaka i Hrvata, posebno u grad Doboj, od rekonstrukcije i obnove kuća do ulaganja u razvoj infrastrukture, električne energije i putne komunikacije.

Blagojević ocjenjuje da zbog aktuelne sarajevske politike očito ne može doći do približavanja.

“Nećemo se mi otcijepiti zbog toga šta srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik govori, već oni nas svojom politikom tjeraju da baš iskoristimo Ustav i sve one odredbe ustavnog zakona, koje ne da vratimo, već da idemo upravo ka tome na otcjepljenje jer nemamo drugog izbora”, rekao je Blagojević.

Nešić: Pravosuđe da reaguje na Džaferovićeve sramne uvrede

Predsjednik Demokratskog narodnog saveza (DNS) Nenad Nešić poručio je bošnjačkom članu Predsjedništva BiH Šefiku Džaferoviću da je poređenje slobodarskog i stradalnog srpskog naroda sa nacistima sraman čin koji zaslužuje svaku osudu, te istakao da očekuje da reaguje i pravosuđe na ovaj govor mržnje i vrijeđanje institucija Srpske.

“Taj ratni načelnik policije u Zenici, pokrovitelj mudžahedina koji su u njegovoj zoni odgovornosti počinili stravične zločine nad srpskim civilima, djeci, ženama i starcima, svoju nečistu savjest ne može oprati optužujući druge. Prvo neka opere svoje ruke, a onda neka kaže gdje je 150.000 sarajevskih Srba!”, navodi Nešić.

On ističe da nijedan narod u prošlom vijeku u Evropi nije stradao koliko srpski narod, te da je nedopustivo porediti ga sa nacistima od kojih je stradao, saopšteno je iz DNS-a.

“DŽaferović je naše mlade policajce, djecu koja nisu zapamtila rat, nazvao nacistima. To je govor mržnje bez presedana i vrijeđanje institucija Republike Srpske, pa očekujem da reaguje pravosuđe”, naglasio je Nešić.

DŽaferovićeva izjava “Di Veltu”, naglašava Nešić, opomena je svim narodima u BiH da čuvaju mir.

On je istakao da mu je bila čast da juče bude jedan od 10.000 građana Istočnog Sarajeva koji su podigli zastavu Republike Srpske, što je bila impresivna manifestacija ljubavi prema Srpskoj, ali i izraz poštovanja prema svim narodima.

“Za srpski narod garant očuvanja mira je Republika Srpska. Baš kao što je stvorena prije 30 godina radi opstanka srpskog naroda, i danas nam je važna kao jedini garant našeg opstanka. Da nam živi Republika Srpska!”, poručio je Nešić.

(Srna, agencije)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender