26. 01. 2022.
Mediji: SAD planiraju sankcije za još 52 osobe iz RS, ali i Federacije BiH

Mediji: SAD planiraju sankcije za još 52 osobe iz RS, ali i Federacije BiH

Mediji: SAD planiraju sankcije za još 52 osobe iz RS, ali i Federacije BiH

SAD bi u narednom periodu mogle da uvedu sankcije osobama sa nižih nivoa vlasti ili direktnim izvršiocima koruptivnih djela, posebno ljudima ili kompanijama koje su „na terenu“ provodile djela koja se stavljaju na teret srpskom članu predsjedništva BiH Miloradu Dodiku, prenio je danas sarajevski portal Kliks.

Prema tom izvoru, brojku od 52 imena kompletiraće političari i tajkuni, ne samo iz Republike Srpske, već i Sarajeva i BiH.

Vlasti SAD su 5. januara proširile sankcije za člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, banjalučku Alternativnu televiziju, bivšeg predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) Milana Tegeltiju i njegovu suprugu, kao i predsjednika Pokreta demokratske akcije (PDA) i direktora rudnika Banovići Mirsada Kukića.

Sankcije uvedene Dodiku i ATV-u usmjerene na imovinu i finansijske tokove, dok je bračnom paru Tegeltija i Kukić zabranjen ulazak u SAD.

Dodika je ranije sankcionisalo i Ministarstvo spoljnih poslova SAD-a, zbog čega nije mogao dobiti vizu za tu zemlju.

Prema novim sankcijama, osim za ugrožavanje Dejtona i urušavanja državnih institucija, Dodik se tereti da je uspostavio „patronažnu mrežu“ u BiH i regionu, od koje imaju koristi on i njegovi saradnici.

Kao jedan od primjera njegovih koruptivnih radnji je to što je davao vladine ugovore i monopole u Republici Srpskoj direktno bliskim poslovnim saradnicima.

Dodik se svojim koruptivnim prihodima bavio podmićivanjem i dodatnim koruptivnim aktivnostima kako bi ostvario svoje lične interese na štetu gradjana u Republici Srpskoj, navedeno je u obrazloženju sankcija.

(Beta)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender