25. 01. 2022.
Zbog Dana Republike: Turkovićeva uputila note ambasadama Rusije, Kine i Srbije

Zbog Dana Republike: Turkovićeva uputila note ambasadama Rusije, Kine i Srbije

Zbog Dana Republike: Turkovićeva uputila note ambasadama Rusije, Kine i Srbije

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković uputila je danas note ambasadama Ruske Federacije, Narodne Republike Kine i Republike Srbije zbog prisustva predstavnika ambasada događajima koji su održani 9. januara u Banjaluci. Protest zbog prisustva predstavnika

Ambasade na ceremoniji

Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine izražava svoje poštovanje i želi skrenuti pažnju na to da je Ustavni sud Bosne i Hercegovine, presudom objavljenom u “Službenom glasniku BiH” broj 30/19, obilježavanje 09. januara kao službenog dana entiteta RS proglasio neustavnim, utvrdivši da njegovo obilježavanje nije u skladu sa članom I/2. Ustava Bosne i Hercegovine, članom II/4. Ustava Bosne i Hercegovine u vezi sa članom 1.1. i članom 2.a) i c) Međunarodne konvencije o ukidanju svih oblika rasne diskriminacije, članom 1. Protokola broj 12 uz Evropsku konvenciju, te članom VI/5. Ustava Bosne i Hercegovine.

U tom smislu, Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine izražava protest zbog prisustva predstavnika Ambasade na ceremonijama obilježavanja 9. januara, koje su se održale 8 i 9. januara 2022. godine u Banjoj Luci, a koje predstavljaju čin protivan gore presudi Ustavnog suda Bosne i Hercegovine – navedeno je u noti.

Ministarstvo, kako je istaknuto, takođe želi naglasiti stav da nepoštovanje institucija Bosne i Hercegovine i presuda Ustavnog suda Bosne i Hercegovine “predstavlja čin grubog miješanja u unutrašnja pitanja Bosne i Hercegovine”.

“Stoga, Ministarstvo je prinuđeno da oštro osudi ovakvo ponašanje koje može narušiti prijateljske odnose. Ministarstvo ujedno traži da se o ovoj diplomatskoj noti upozna Ministarstvo vanjskih poslova vaše države”, istaknuto je, prenosi Avaz.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender