27. 01. 2022.
Istorijska sadnja: Banjaluka bogatija za oko 2.000 novih sadnica

Istorijska sadnja: Banjaluka bogatija za oko 2.000 novih sadnica

Istorijska sadnja: Banjaluka bogatija za oko 2.000 novih sadnica

Banja Luka je protekle jeseni zabilježila istorijsku sadnju, u okviru koje je naš grad postao bogatiji za blizu dvije hiljade novih sadnica što je više nego ukupan broj zasađenih sadnica u posljednje tri godine.

Preciznije, u 2021. godini ukupno je zasađeno 1.935 sadnica, a skoro svaki dio grada dobio je nove sadnice zahvaljujući donacijama u okviru velike akcije „Doniraj ili zasadi“, koju je Gradska uprava realizovala u saradnji sa velikim brojem građana i društveno odgovornih kompanija.

Pored sadnje na prostoru novog gradskog parka, različito drveće i ukrasno grmlje našlo je svoje mjesto  u drvoredima na Bulevaru srpske vojske, istočnom tranzitu, ulicama: Trive Amelice, Skendera Kulenovića, Kozarskoj, Aleji Svetog Save, zatim na zelenim površinama u: Braće Jugovića, Starine Novaka, Đede Kecmanovića, I Krajiške narodne odbrane, ali i parkovima „Mladen Stojanović“ i „Petar Kočić“. Sadnice su zasađene i na mjestima nekadašnjih deponija, poput one u Ulici Ivana Gorana Kovačića u naselju Lazarevo.

Poredeći sa ranijim godinama, broj novih sadnica u protekloj godini veći je od ukupnog broja zasađenih sadnica u posljednje tri godine. Tako je 2020. godine zasađeno 909 sadnica, 2019. godine – 790 i 2018. godine – 253 sadnice.

Podsjećamo, kako grad ne bi protekle godine ostao bez novih sadnica i kako bi se sačuvao epitet „zeleni grad“, u oktobru 2021. godine pokrenuta je akcija „Doniraj ili zasadi“, u okviru koje je prikupljeno značajno više sredstava za najveću jesenju sadnju u odnosu na ranija budžetom izdvajana sredstva za te namjene.

Uz pomoć donacije samog gradonačelnika Draška Stanivukovića, te brojnih društveno-odgovornih kompanija i samih građana – Banja Luka je tako imala najveću sadnju do sada.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender