17. 01. 2022.
Eskobar: Otvoreni Balkan neće funkcionisati bez učešća svih zemalja

Eskobar: Otvoreni Balkan neće funkcionisati bez učešća svih zemalja

Eskobar: Otvoreni Balkan neće funkcionisati bez učešća svih zemalja

 U intervjuu za albanski servis „Glasa Amerike“, zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara zadužen za južnu i centralnu Evropu Gabrijel Eskobar najavio je da će uskoro doputovati na zapadni Balkan sa Miroslavom Lajčakom, specijalnim predstavnikom EU u dijalogu Beograda i Prištine, da signalizira američku podršku dijalogu i posvećenost funkcionisanju dijaloga.

To je dijalog u kojem posreduje EU, ali SAD ga snažno podržavaju i nadaju se napretku. Moram da istaknem da u tom smislu ovo pitanje Srbije i KiM nije značajno samo za SAD i za Evropu, već i za naše partnere u regionu – rekao je Eskobar i naveo primjer Albanije rekavši da je ta zemlja bila veoma korisna za dijalog Beograda i Prištine.

On je ocijenio da zvanična Tirana konstruktivno razgovara sa obje strane i u potpunosti podržava napore da se uspostavi stabilan odnos na relaciji Beograd – Priština.

Eskobar je potvrdio da će SAD biti veoma angažovane, ali ne samo na rješavanju pitanja KIM, već i u cijelom regionu i to ne samo u sferi politike već i ekonomskog razvoja, posebno u Albaniji, Srbiji, KiM i Crnoj Gori.

Američki diplomata je naglasio da je neophodno usredsrediti se na etničko pomirenje, regionalnu ekonomsku integraciju, evropske standarde i stvaranje mogućnosti unutar Zapadnog Balkana iz kojih će svi imati koristi.

-Mislim da je upravo vlada Albanije ovo započela inicijativom Otvorenog Balkana, što smatramo da je pozitivan razvoj u regionu, tako da vidim svojetlu budućnost. Želimo da budemo dio ovog procesa i znam da i Evropska unija ima isti stav – rekao je Eskobar.

Na pitanje može li inicijativa Otvoreni Balkan biti efikasna bez učešća svih zemalja u regionu, Eskobar je odgovorio odrečno.

-Ne može. Ovo su uslovi pod kojima podržavamo Otvoreni Balkan: prvo, da ispunimo berlinske standarde koje je postavila EU i drugo da ovaj projekat bude otvoren za sve zemlje jer ne može praktično da funkcioniše bez svih zemalja. Cjevovodi i autoputevi se ne mogu prekinuti. Ne možete imati zonu slobodne trgovine ako morate da stanete negdje na pola puta i u kamionu čekate u redu po pet sati – naveo je Eskobar.

On je pojasnio da zona slobodne trgovine znači da je potrebno imati institucije koje mogu efikasno da upravljaju robom i novcem.

-Dakle, radi se o dva uslova: otvorenost za sve uz odgovarajuće standarde i institucije. To su uslovi naše podrške tom projektu – poručio je Esakobar.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender