17. 01. 2022.
Zatvoren za javnost: Završen sastanak Dodika i Vučića

Zatvoren za javnost: Završen sastanak Dodika i Vučića

Zatvoren za javnost: Završen sastanak Dodika i Vučića

U Beogradu je završen sastanak srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Sastanak, koji je počeo u 9 časova u vili Mir, na Dedinju, trajao je više od dva časa i bio je zatvoren za javnost.

Iz pres-službe predsjednika Srbije ranije je rečeno Srni da će poslije sastanka biti izdato saopštenje.

Dodik: Dogovoreno održavanje velikog sabora Srpske i Srbije

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik sastao se u Beogradu sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Sastanak je održan u Vili “Mir”. Trajao je više od dva časa i bio je zatvoren za javnost.

Dodik je naveo da je upoznao Vučića sa aktuelnom političkom situacijom, te da predsjednik Srbije razumije poziciju Srpske.

Naglasio je da postoje problemi kada je riječ o ostvarivanju dejtonskih prava u BiH i da zvaničnici Srpske ništa drugo i ne traže.

Srpski član Predsjedništva podsjetio je na izostanak reakcije međunarodnog faktora na mobilizaciju i govor mržnje u Federaciji. Dogovoreno je održavanje velikog sabora Srbije i Republike Srpske, uključujući i sastanak dvije vlade 27.januara.

Vučić: Mir i stabilnost od ključnog značaja za region

Mir i stabilnost su od ključnog značaja za cijeli region, ocijenili su na današnjem sastanku u Beogradu srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Protiv Republike Srpske i srpskog naroda u BiH se vodi besprizorna politička i medijska kampanja, ne samo u Sarajevu, već i u brojnim zapadnim centrima moći – poručio je Dodik.

Kao primjer za to, srpski član Predsjedništva je ukazao na obilježavanje Dana Republike Srpske i najbrutalnije uvrede koje su tim povodom uslijedile iz Sarajeva i iz usta mnogih zapadnih političara, a koji su običan događaj na kome su prisustvovale regularne i legalne policijske snage Republike Srpske predstavili kao prijetnju miru.

– Nasuprot tome, stvarno ugrožavanje mira od muslimanskih paravojnih jedinica, Zelenih beretki, i njihovo okupljanje u Sarajevu i Bužimu, nisu ni pomenuli – istakao je Dodik.

Dodik je naglasio da je srpskom narodu gotovo nemoguće da se izbori za pravdu i dosljedno provođenje Dejtonskog sporazuma zbog jednostranog i pristrasnog pristupa, prije svega SAD, saopšteno je iz kabineta predsjednika Srbije.

Vučić je zamolio Dodika i sve političke snage u Republici Srpskoj da učestvuju u radu zajedničkih institucija u BiH i na najbolji način štite interese srpskog naroda i Srpske, navodi se u saopštenju.

Predsjednik Srbije je to predložio imajući u vidu težinu pozicije cjelokupnog srpskog naroda, a posebno neprimjerene i nepravedne pritiske koji se provode protiv Republike Srpske i njenog rukovodstva.

– Svaka odluka je na rukovodstvu Republike Srpske, ali Dodika i sve političke predstavnike u Srpskoj molim da razmotre moj prijedlog jer je jasno da neki politički činioci koji suštinski ugrožavaju stabilnost cijelog regiona, neistinama i insinuacijama, krivicu pokušavaju da prebace na srpski narod i Srpsku – naglasio je Vučić.

On je poručio da njegova molba Dodiku i svim političkim faktorima u Republici Srpskoj “nije zahtjev da se sa bilo čim saglase, ili za bilo šta glasaju”.

– Naprotiv, moja molba je da sto gdje treba da sjede predstavnici Srpske ne bude prazan i da se na najbolji mogući način bore za interese entiteta i srpskog naroda – naglasio je Vučić.

Predsjednik Srbije je ponudio da Dodiku i svim institucijama i političkim predstavnicima u Banjaluci obrazloži svoj prijedlog.

– Sankcije SAD protiv Dodika i drugih zvaničnika Srpske su užasan presedan. Јedino mogu da donesu katastrofalne posljedice po razvoj odnosa između tri naroda i dva entiteta u BiH, ali i šire, u cijelom regionu. Sankcije su uvijek donosile samo problem, a nikada rješenje – istakao je Vučić.

Vučić i Dodik dogovorili su održavanje velikog sabora Srbije i Republike Srpske, uključujući i zajednički sastanak dvije vlade, za 27. januar, kada će se odlučivati o strateškim ekonomskim projektima i daljem unapređenju saradnje u svim oblastima između Srbije i Republike Srpske.

Na sastanku je bilo riječi i o tome da Srbija priprema značajnu finansijsku podršku Republici Srpskoj, te da će o tome biti ubrzani razgovori.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender