17. 05. 2022.

Obilježena godišnjica stradanja srebreničkih Srba: Pravde za žrtve nema ni nakon skoro 3 decenije

Kod Centralnog spomenika srpskim civilima i vojnicima u Skelanima kod Srebrenice danas je služen parastos za 305 nastradalih Srba iz ovog mjesta i okolnih sela u proteklom ratu, od kojih je 69 ubijeno na današnji dan 1993. godine.

Od 305 ubijenih Srba iz Skelana i okolnih sela u posljednjem ratu više od polovine su bili civili, žene, djece i starci.

Obilježavanju 29 godina od stradanja srpskog stanovništva u bivšoj opštini Skelani prisustvovali su izaslanik srpskog člana Predsjedništva BiH Boško Tomić i predstavnici Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske.

Parastosu su prisustvovale i brojne delegacije organizacija i udruženja proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata iz opština regije Birač, opštinska delegacija Srebrenice, delegacija Ravnogorskog pokreta i drugih udruženja njegovalaca tradicija oslobodilačkih ratova iz Bajine Bašte u Srbiji.

Tomić je rekao da je srpski narod u Podrinju doživio strahovita stradanja u proteklom ratu.

-Još je žalosnije što su više od polovine stradalih bili civili, a svijet nikako to da shvati i da odbaci jednostranu sliku o ratu u BiH – rekao je Tomić.

On je izrazio očekivanje da će pravosuđe BiH napokon početi da procesuira počinioce masovnih zločina nad Srbima.

-Počinjena su zvjerstva nad srpskim narodom u ovom kraju i nadamo se da će barem neki počinioci dočekati sudsku pravdu, a Božija ih sigurno čeka – poručio je Tomić.

On je pozvao na političko jedinstvo u odbrani ustavno-pravnog

poretka i nadležnosti Republike Srpske, te ravnopravnosti srpskog naroda u BiH.

Parastosu u Skelanima prethodilo je polaganje cvijeća i prisluživanje svijeća kod spomenika u obližnjim selima Ćosići i Kalimanići, čiji su stanovnici takođe, ubijeni na današnji dan prije 29 godina.

Jake muslimanske snage iz Srebrenice sa nekoliko hiljada vojnika pod komandom Nasera Orića, upale su na današnji dan 1993. godine u zoru u srpska sela Kušiće, Ćosiće, Kalimaniće i još neka, a zatim i Skelane, ubijajući, pljačkajući i paleći sve što je srpsko.

Na današnji dan 1993. godine ubijeno je 69 stanovnika ovog kraja, a dvije trećine nastradalih bili su civili, među kojima nekoliko djece i 15 žena.

Ranjeno je 165 mještana. Od 30 zarobljenih polovina nije preživjela mučenja u srebreničkim kazamatima, a njih četvoro još se vode kao nestali. (Srna)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender