18. 05. 2022.

Cijene nafte porasle od početka godine 10%, Brent košta 86 dolara

Evropska nafta Brent se trguje danas blizu najvišeg nivoa od 2014. godine, usljed ograničene ponude i popuštanja zabrinutosti vezanih za uticaj omikron na ekonomije.

Cijena fjučersa Brenta na Londonskoj berzi se drži oko nivoa od 86 dolara za barel, nakoj što je u petak zatvorila nedjelju rasta, pošto su niske zimske temperature podigle potražnju za gorivima za grijanje, izveštava “Blumberg”.

Pored toga, na tržišra se vratila nervoza vezana za geopolitičku situaciju u svijetu nakon što su jemenski Huti objavili da su izveli napad dronovima na Ujedinjene Arapske Emirate koji je izazvao eksploziju i požar na periferiji glavnog grada Abu Dabija, pri čemu su tri osobe poginule.

Nafta je u dosadašnjem toku 2021. godine ojačala za više od 10 odsto, dijelom zbog obustave proizvodnje u pojedinim zemljama grupe OPEK+, uključujući Libiju.

Međunarodna agencija za energetiku (IEA) je saopštila prošle nedjelje da se ispostavilo da je globalna potrošnja snažnija nego što se očekivalo, i da tražnja “cvijeta” jer kupci gledaju situaciju dalje od širenja omikrona.

„Postoji istinsko uverenje da će fizička potražnja nastaviti da premašuje ponudu. Jedan od glavnih faktora rasta na strani potražnje je hladna zima u Severnoj Americi. Jačanju tražnje doprineli su i blagi simptomi omikrona i nade da će uzlet broja zaraženih ujenjati“, rekao je Tamaš Varga, analitičar brokerske kuće PVM Ojl Asosijejts.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender