26. 06. 2022.

Na svaku zatvorenu otvore tri firme

U Republici Srpskoj prošle godine katanac je stavljen na 302 firme, ali ih je istovremeno otvoreno tri puta više, što je kako ističu upućeni, jedan od pokazatelja da se privreda oporavlja.

Najnoviji podaci Agencije za posredničke, informatičke i finansijske usluge (APIF), pokazuju da je u 2021. godini u Republici Srpskoj osnovano 856 preduzeća. Lani je, kako su naveli “Glasu Srpske” u APIF-u, otvoreno 155 više firmi u Srpskoj nego u 2020. godini, kada ih je osnovano 701.

Portparol Privredne komore RS Vladimir Blagojević kaže da je pandemija virusa korona unijela neizvjesnost u mnoge oblasti, ali da je 2021. godinu obilježio znatan oporavak privrede, što potvrđuju razni parametri, a najviše podaci da su mnogi investitori tada odlučili realizovati planove i otvoriti nova preduzeća.

– Kada je stigla pandemija oni koji su planirali otvoriti preduzeća sačekali su s obzirom da niko nije mogao predvidjeti u kakvoj ćemo se situaciji nalaziti. Zbog toga je 2021. bila godina oporavka koju je većina investitora prepoznala kao pravo vrijeme za otvaranje posla i samim tim su se i odlučili za registraciju preduzeća – istakao je Blagojević za “Glas Srpske”.

On je naglasio da je u prošloj godini evidentirana i veća vrijednost investicija u nove tehnologije i u postojeća preduzeća, koje su u 2020. godini bile gotovo potpuno zaustavljene.

– Vrijednost investicija u privredi u 2021. iznosila je između 60 miliona i 70 miliona maraka. I to pokazuje da su privrednici sačekali s dodatnim investiranjima. Sa stabilizacijom poslovanja počela su i dodatna ulaganja – navodi Blagojević.

Marica Berić, rukovodilac Odjeljenja za strateško planiranje razvoja malih i srednjih preduzeća i preduzetništva u Razvojnoj agenciji RS kaže za “Glas Srpske” da su veoma ohrabrujući podaci što je lani više osnovanih preduzeća, jer je prošla godina, kao i 2020. obilježena pandemijom virusa korona.

– Očigledno da je i dalje prisutan preduzetnički duh među našim stanovništvom. Ovo je pozitivan trend, jer je uprkos pandemiji sve više onih koji se usuđuju pokrenuti biznis i realizovati poslovne ideje – ističe Berićeva.

Prema njenim riječima, slične pokazatelje moguće je očekivati i u ovoj godini, jer je kroz razne mjere i olakšice stvoren povoljniji poslovni ambijent u Republici Srpskoj.

– Nadam se da ćemo u idućem periodu pored domaćih investitora, imati i veći broj stranaca koji žele ovdje ulagati i sa čijim poslovanjem bi stiglo više novih radnih mjesta – kazala je Berićeva.

Edukacija

Marica Berić kaže da su prilikom realizacije programa podrške za početnički biznis ustanovili da mnogi u Republici Srpskoj posjeduju dobre poslovne ideje i da se u prethodne dvije godine mnogo ljudi usudilo krenuti sa svojim poslovanjem.

– Sve više onih koji uviđaju da im je potrebno bolje znanje i nove vještine kako bi započeli posao. Mnogi zato žele dodatne edukacije i savjetovanja, kako bi sa što manje rizika otpočeli biznis – navodi Berićeva za Glas Srpske.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender