18. 05. 2022.

Rođen u Nišu, živio u cijeloj ex YU: Aki Rahimovski je život posvetio muzici, skupljao je pse i mačke lutalice, volio da kuva

Cijeli region potresla je vijest da je Aleksandar Rahimovski, poznatiji pod nadimkom Aki, frontman grupe “Parni valjak”, preminuo danas.

Rođen je i u Nišu 1955. godine, ali se porodica Rahimovski ubrzo preselila u Skoplje. Aki je već sa sedam godina krenuo u muzičku školu budući da mu je otac bio profesor muzike, a išao je na časove klavira i pjevanja.

S 19 godina Aki se doselio u Zagreb. Prije nego što je osnovao “Parni valjak” nastupao je u raznim bendovima: Vakuum, Krvna braća… Prvu postavu “Parnog valjka” osnovao je 1975. godine, sa Vladimirom Mihaljekom. Tu su prvu postavu, osim Akija Rahimovskog, činili Husein Hasanefendić, Srećko Antonioli, Zlatko Mišić poznatiji pod nadimkom Fuma te Jurica Pađen.

U 30 i kusur godina dugoj karijeri, Parni valjak je objavio 16 studijskih albuma, 14 singlova, 5 uživo albuma, 4 kompilacije, te 2 koncertna DVD-a. Svi albumi doživljavaju zlatne i planitaste tiraže, a ukupni tiraži već su brojali nekoliko milona.

Nizali se albumi i nagrade

Svoj prvi studijski album objavili su sljedeće godine, 1976., a nosio je naziv “Dođite na show”. Ovaj je album izdala beogradska diskografska kuća “PGP-RTB”, a već sljedeći je izdala zagrebačka diskografska kuća “Jugoton” pod nazivom “Glavom kroz zid”.

Svoj su treći album “Gradske priče” izdali 1979. godine, a isti je album doživio i svjetsku distribuciju pod nazivom “City Kids”. Taj je album snimljen u studiju CSB u Milanu kao i njihov idući, “Vruće igre”, koji su izdali 1980. godine.

Ređali su se albumi, “Vrijeme je na našoj strani”, “Glavnom ulicom”,“Uhvati ritam”, “Pokreni se!”, i deseti studijski album “Anđeli se dosađuju?”.

Trinaesti studijski album nazvali su “Buđenje”, a objavljen je 1993. godine. Za ovaj je studijski album Parni valjak dobio čak 6 Porina.

Jedan od najprodavanijih hrvatskih albuma svih vremena, ali i najprodavaniji uživo album Parni valjak izdao je 1995. godine pod nazivom “Bez struje: Live in ZeKaeM.”

Nakon 30 godina postojanja Parnog valjka napušta ih Husein Hasanefendić, ali bend i dalje nastavlja s radom pod vodstvom Akija Rahimovskog. Tako nastaje album “U vremenu izgubljenih” koji je objavljen 2007. godine. Bend je imao i turneje izvan granica Hrvatske te su nastupali i u Australiji s održanih pet koncerata.

Solo karijera

Ipak, Aki je odlučio sam nastaviti karijeru bez pratećeg benda te je početkom 2008. godine napustio Parni valjak i započeo turneju po Srbiji s klavijaturistom Emilom Saksom.

Ipak, 2009. godine članovi Parnog valjka odlučili su se ponovo okupiti, te su okupljeni Parni valjak činili: frontman Aki Rahimovski, Husein Hasanefendić, Marijan Brkić, Zoran Preksavec, Berislav Blazević, ali i novi bubnjar, Dalibor Marinkov.

Povratnički album nazvali su “Stvarno nestvarno” koji je objavljen 2011. godine, a na njemu su se našle dvije pjesme koje su nastale 2009. godine povodom povratka Parnog valjka na scenu: “Nakon svih godina” i “To sam stvarno ja”.

Privatni život

Rahimovski se oduvijek trudio da svoj privatan život drži u tajnosti. Ženio se dva puta. Iz prvog braka ima sina Kristijana, koji se kao slavni otac bavi muzikom. U drugom braku bio je sa Ingrid, a zajedno imaju ćerku Dinu. I pored toga što je ovaj brak trajao skoro četiri decenije, Aki se sa Ingrid nikada nije pojavio u javnosti, pa malo ko zna kako ona izgleda.

Po treći put postao je otac krajem 2019. godine, kada je dobio ćerkicu sa svojom novom djevojkom, Barbarom, ali su vezu držali daleko od očiju javnosti pa se tek nekoliko mjeseci kasnije saznalo za ovu novost.

Polovinom 2018. godine imao blaži moždani udar i nije htio da rizikuje. Išao je na terapije, a obožavaoci su mu svakodnevno preko društvenih mreža davali vjetar u leđa.

– Držim se zasad. Krenuo sam u banju i vjerujem da će sve biti u redu. Slijedi mi kolonografija i s tim bi trebalo sve da završim – rekao je tada Rahimovski za “Dnevni avaz”.

Volio da kuva

Aki je otkrio da u svoje slobodno vrijeme voli da kuva, a hobi mu je bio skupljanje mačaka i pasa lutalica. U djetinjstvu je igrao fudbal u klubu “Vardar”, ali se nakon sportske povrede posvetio se muzici, prenosi Blic.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender