18. 05. 2022.

Istina o brkatoj princezi zbog koje se 13 muškaraca ubilo

Anis al-Dovleh, bila je princeza sa brkovima zbog koje je 13 muškaraca navodno izvršilo samoubistvo jer ih je ona odbila. Često se njene slike pojavljuju na internetu, a samim tim i ova legenda uz njih – koja uopšte nije tačna.

Riječ je o persijskoj princezi s početka 20. vijeka koja je važila za ljepoticu. Njen otac, Nasir el Din Shah Kadjar bio je persijski šah koji je vladao sredinom 19. vijeka i kao i većina vladara iz tog perioda i predjela, imao je mnogo konkubina, od kojih se samo u njegovom haremu nalazilo 84.

Na ovaj broj treba dodati i bar desetak zvaničnih supruga, pa da bude jasno koliko je žena ovaj šah u svakom momentu imao na raspolaganju, a samim tim podrazumijevalo se da je imao i ‘gomilu djece’. Zabilježeno je 21 dijete, od kojih je 11 bilo prinčeva i 10 princeza.

Simbol ljepote 19. vijeka

Anis al-Dovleh je bila poželjna princeza u 19. vijeku, i uprkos tome što nije imala ljepotu koja je danas zastupljena, svakako je bila jedna od najfotografisanijih princeza sa tog dvora. Njen otac je obožavao fotografiju i većinu fotki napravio je upravo on, a s obzirom na to koliko ju je slikao mnogi pretpostavljaju da mu je upravo ona bila mezimica.

Prava istina o fotografiji koja se masovno dijeli: Ko je brkata i krupna  žena zbog koje se "ubilo 13 momaka"?

Oskudni istorijski podaci nigdje ne govore da je ona bila ‘najljepša žena’, niti da se 13 muškaraca zbog njenog odbijanja i ubilo. Jedino što je djelimično tačno jeste da je princezin izgled u tadašnjoj Persiji zaista bio poželjan.

Standardi ljepote su bili drugačiji, posebno kada je u pitanju visoka klasa. Što je žena bila jača i imala više kilograma, to je bila ljepša. To se naročito odnosilo na žene iz vladajuće dinastije, jer su one jele najbolju i najkvalitetniju hranu i nije im bilo baš dopušteno prečesto da se kreću, piše Zadovoljna.

Princeza je bila niska, i popunjena, a glavu je pokrivala bogato ukrašenom maramom. Na licu su joj glavni aduti bili ono na šta se danas ježimo – spojene obrve i tamni izraženi brkovi.

Ipak, ona je bila žena i princeza koja se nikako nije smatrala ružnom.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender