17. 05. 2022.

Bojan Marović: Estrada je najveća folirantska organizacija

Pop pjevač i muzičar Bojan Marović muzikom se bavi punih 20 godina, a nikada sebe nije doživljavao kao dio estrade. Zbog velike ljubavi prema muzici i znanja o njoj, crnogorski pjevač prinuđen je da bude javna ličnost, iako sebe nikada nije smatrao zvijezdom i nije glumio veličinu. Iako je u korektnim odnosima sa svim kolegama, neke stvari ga prilično guše i nerviraju. Smatra da je vaspitana osoba, koja se pošteno bori do cilja, u odnosu na mnoge, koji jedni drugima poturaju nogu.

Kad kažemo „Bojan Marović“, sve nas asocira na kvalitet i trajnost. U čemu je tajna?

“Rad veliki. Nema tu neke definicije, posebno u današnje vrijeme, kada svi više pričaju nego što rade. Za neke tekstove pjesama tražim da mi se prevedu, ne zbog toga što nisam razumio riječi nego koncepciju. Ja pripadam onoj generaciji koja je išla kod lektora, iskusnih kompozitora i tekstopisaca… Tražili smo što bolji izraz za nešto što treba da kažeš”.

Izgleda da Vlado Georgiev, Sergej Ćetković i vi jedini niste mijenjali pravac i uvijek ste ostali dosledni jednom muzičkom pravcu. Zbog čega niste eksperimentisali kao mnogi?

“Trudio sam se da u svoju muziku nadogradim to što jesam. Za mene je to bio izlet 130 odsto, a nekom ko upali radio je možda do tri odsto. Počeo sam sa pjesmama “Više te nema”, “Tebi je lako”, “Krio sam” i tako dalje, pa sam napravio malu pauzu od nekoliko godina, nakon čega je krenuo album koji je bio propast svijeta kada je izašao. Niko ništa nije primijetio. Tada sam se upitao kako je moguće da niko nije čuo nijednu moju pjesmu. Shvatio sam da se tržište promijenilo i da više niko ne kupuje albume. Sjećam se da kada sam snimio spot za numeru “Neka te ljubi” u Makedoniji, počelo je nešto da se dešava. Iako je pjesma bila stara godinu i po dana, ljudi su je primijetili tek poslije spota”, javljaj Nova.

Da li je teško izboriti se sa mnogobrojnim reperima, treperima, folkerima, narodnjacima?

“Trudim se da nikome ne ulazim na teren. Školovani muzičar sam, odnosno violončelista, i radim od 10. godine. Srećan sam kada vidim mlade ljude u muzici i uvijek mogu da naučim nešto novo i od njih. Na sceni sam 20 godina i kad čujem kako djeca razgovaraju, shvatim da sam pripadao nekoj drugoj dimenziji. Kada je neko stariji bio blizu nas, mi smo stajali i slušali. Danas klinci imaju drugačiji stav, i to mi je OK. Ali, teško je pričati i uopšte se boriti, jer to nije cesta kojom ti ideš. Poštujem sve te mlade ljude, ali zamisite te influensere koji žele da se bave muzikom, a ne znaju da pjevaju. Zato postoji taj čuveni plejbek koji se iskoristi i završi posao”.

Na šta ste konkretno mislili kada ste svojevremeno izjavili da ne pripadate estradi?

“Daleko bilo. Ne samo sada, nego i ranije. Estrada je najveća folirantska organizacija koja postoji. Što bismo se krili više, ’ajde da pričamo realno. Lično sam na svojoj koži osjetio zavist, sujetu i ljubomoru. Milion puta sam čuo razne priče o sebi. Samo kažem: “Daj Bože da budete tu gdje sam ja bio, da svirate tu gdje sam ja svirao i da imate toliku želju za uspjehom koliku ja imam.” Ja to želim svima njima i to je to. Žao mi je što nemam milion eura u svom šteku da dokažem da nikada ne bih kupio automobil. Mene su bukvalno natjerali i da položim vozački, jer me to ne zanima, ali me zanima da uložim u ono što radim. Doveo bih najbolje muzičare da sviraju i bavio bih se time”.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender