18. 05. 2022.

Najmlađa žena koja je sama u avionu obišla svijet

Tinejdžerka Zara Raderford postala je najmlađa žena pilot koja je samostalno obišla svijet, sletjevši u Belgiju poslije petomjesečnog putovanja.

Zara Raderford je sletjela u grad Kortrijk, 90 kilometara zapadno od Brisela, na isti aerodrom sa kojeg je krenula na putovanje prošlog avgusta.

Sa 19 godina, ona je 11 godina i 11 mjeseci mlađa od Amerikanke Šeste Bajz koja je imala 30 godina kada je postavila dosadašnji rekord 2017. godine.

Ruta oko svijeta ju je vodila preko Islanda do Grenlanda i niz istok Kanade i SAD preko Centralne Amerike do Kolumbije, a zatim nazad na sjever do Aljaske.

Slika ima prazan alternativni atribut; njen naziv fajla je skynews-zara-rutherford-solo_5647071.jpg

Preletjela je Rusiju, Koreju, Indoneziju i Indiju do Bliskog istoka prije nego što se vratila u Evropu u svom jednosjednom avionu Shark Aero koji je projektovan u Češkoj i izgrađen u Slovačkoj. Može da dostigne brzinu do 295 kilometara na sat.

Tinejdžerka je nedavno završila srednju školu matematike, ekonomije i fizike i nada se da će studirati računarstvo ili računarsko inženjerstvo.

“I u vazduhoplovstvu i u STEM (nauka, tehnologija, inženjering, matematika) rodne razlike su ogromne”, napisala je Raderford na svojoj veb stranici.

“Moj cilj je da ohrabrim djevojke i mlade žene da ostvare svoje snove i promovišu avijaciju i karijere vezane za STEM. Samo pet odsto komercijalnih pilota i 15 odsto kompjuterskih naučnika su žene”, istakla je, prenose agencije.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender