11. 08. 2022.

Kajkut: Prijavili smo sve policiji 17. decembra, u potpunosti sarađujemo

Direktor Doma za djecu bez roditeljskog staranja “Rada Vranješević” Vladimir Kajkut oglasio se nakon hapšenja radnika osumnjičenog na obljubu sa djetetom mlađim od 15 godina.

Kajkut u saopštenju navodi da je odmah po prijavi vapitača slučaj prijavljen policiji 17. decembra prošle godine i da u potpunosti sarađuju sa policijskim organima i tužilaštvom radi sprovođenja istrage i utvrđivanja svih činjenica za zaštitu maloljetnog djeteta.

“Istovremeno je protiv prijavljenog radnika, zaposlenog na radnom mjestu portir pokrenut disciplinski postupak za utvrđivanje disciplinske odgovornosti, te je suspendovan”, navodi se u pisanoj izjavi.

Kajkut u saopštenju navodi  da Dom, kao ustanova socijalne zaštite koja zbrinjava djecu i mlade bez roditeljskog staranja, preduzima mjere i radnje da bi ovoj osjetljivoj kategoriji obezbijedio svaku vrstu sigurnosti, fizičku, zdravstvenu i psiho-socijalnu u skladu sa Konvencijom o pravima djeteta UN.

“Svaka sumnja na neprimjeren odnos ili postupanje sa djecom obavezno se procesuira na način da se slučaj prijavljuje nadležnim institucijama”, navodi se u pisanoj izjavi za medije iz Doma “Rada Vranješević” nakon što je portir ove ustanove osumnjičen za obljubu sa djetetom.

Iz Doma apeluju da predstavnici medija prilikom izvještavanja o djeci, korisnicima usluge smještaja u Domu “Rada Vranješević”,  vode računa o zaštiti prava na privatnost jer svako izvještavanje koje ugrožava dječiju privatnost za posljedicu ima dodatno emocionalno uznemiravanje, naročito djece koja su ranije doživjela stresna i traumatska iskustva u biološkoj porodici.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender