26. 06. 2022.

Kina oštro Americi: “Moguć vojni sukob”

Kina bi mogla da završi u vojnom sukobu sa Sjedinjenim Američkim Državama ako one nastave da podstiču nezavisnost Tajvana, poručio je danas kineski ambasador u Vašingtonu Čin Gang.

 Dozvolite mi da ovo naglasim. Pitanje Tajvana je najzapaljivija tema između Kine i SAD  – rekao je Čin Gang u intervjuu za američki nacionalni radio, prenosi Rojters.

On je naglasio da ako tajvanske vlasti, ohrabrivane iz Vašingtona, nastave da idu putem ka nezavisnosti, to će, kako je rekao, najvjerovatnije uvesti Kinu i SAD, dvije velike zemlje, u vojni sukob.

Zamoljeno da prokomentariše ove izjave kineskog ambasadora, američko ministarstvo odbrane je saopštilo da SAD ostaju privržene svojoj politici “jedne Kine” i svojim obavezama prema američkom Zakonu o odnosima sa Tajvanom.

U skladu sa dugogodišnjom politikom, Vašington zvanično priznaje Peking, a ne Tajpej, dok pomenuti zakon zahtjeva od SAD da Tajvanu obezbijede sredstva za odbranu.
 
Stejt department i Bijela kuća nisu odmah odgovorili na zahtjeve Rojtersa za komentarom izjave kineskog diplomate, koja je uslijedila samo nekoliko sati nakon što su američki državni sekretar Entoni Blinken i kineski ministar spoljnih poslova Vang Јi razgovarali o krizi oko Ukrajine, prenio je Tanjug.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender