02. 07. 2022.

Grad Banjaluka apeluje na hitnu reakciju institucija zbog slučaja obljube u Domu

Grad Banja Luka apeluje da sve nadležne institucije hitno reaguju i istraže slučaj obljube maloljetne štićenice JU Dom za djecu i omladinu bez roditeljskog staranja „Rada Vranješević“.

Iako ova ustanova nije u nadležnosti Grada Banje Luke, dužni smo javno osuditi svaki vid nasilja, te zatražiti da se nakon utvrđivanja činjenica maksimalno sankcionišu odgovorna lica, preispita rad uprave, kao i da se hitno smijene odgovorni.

Bilo kakav vid nasilja nad djecom u institucijama zahtijeva reakciju i vanrednu kontrolu nadležnh ministarstava, Ombudsmana za djecu Republike Srpske, Republičkog inspektorata, Odbora za pitanja djece, mladih i sporta Narodne skupštine Republike Srpske, a s obzirom na to da su slični slučajevi zabilježeni i ranije, smatramo da se o temama zlostavljanja djece treba razgovarati i na posebnoj sjednici.

Činjenica je da samo posljednjih godina svjedoci krivičnih djela koja su se dešavaju u mnogim javnim ustanovama, kao i u ustanovama gdje borave najmlađi sugrađani, još jednom skrećemo pažnju na važnosti boljeg preventivnog i pedagoškoga nadzora, navode iz Gradske uprave.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender