01. 07. 2022.

Joldžić: Radnici Centra za socijalni rad nakon mjesec dana saznali o zlostavljanju djevojčice

O slučaju seksualnog zlostavljanja djevojčice u Domu „Rada Vranješević“ radnici banjalučkog Centra za socijalni rad saznali su tek mjesec dana nakon što se on desio. Policija ih nije obavijestila o tome, izjavila je direktorka Centra za socijalni rad Irena Joldžić za Jutarnji program RTRS-a.

Okružni sud u Banjaluci odredio je jednomjesečni pritvor portiru Doma za djecu bez roditeljskog staranj„Rada Vranješević“ A.K. (42) iz Banjaluke zbog sumnje da je obljubio trinaestogodišnju štićenicu ove ustanove.

Joldžićeva je rekla da je djevojčica trenutno zbrinuta i da će ona dati sve od sebe da dijete ostane tu gdje jeste.

-Veoma je teško tu djevojčicu sada staviti u hraniteljsku porodicu. Nemamo ni ustanovu u koju bi se dijete moglo smjestiti – naglasila je Joldžićeva.

Zamjenik ombudsmana za djecu Republike Srpske Nada Grahovac istakla je da se o ovakvim problemima treba govoriti prije nego što se zločin desi.

– Mi godinama ukazujemo na potrebu sistemskih mjera. Pojedinačni slučaj može samo otvoriti problem do kraja. Mi unazad dvije godine nemamo godišnji izvještaj o nasilju nad djecom, a to su pokazatelji u kojem pravcu trebamo ići, šta nam nedostaje – rekla je Grahovac.

Ona je upozorila da „polazimo od toga da dovoljno znamo, a ne znamo, ni kao pojedinci, niti kao institucije“.

– Svi koji su odgovorni moraju zajedno raditi na ovom slučaju. Ne može se jedna institucija braniti da je to posao nekog drugog. Ako dijete nije dobilo podršku, svi smo zakazali – upozorila je Grahovac.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender