02. 07. 2022.

Rusija će odgovoriti na sankcije, Peskov: London prijeti svom biznisu

Rusija neće ostaviti bez odgovora najavljene britanske sankcije ako budu usvojene, izjavio je portparol predsjednika Rusije Dmitrij Peskov.

Napad jedne zemlje na ruski biznis, naravno, podrazumjeva recipročne mjere – rekao je Peskov odgovarajući na pitanje u vezi sa sankcijama.

Kako je naveo, te mjere će biti formulisane „isključivo na osnovu naših sopstvenih interesa, ako bude potrebno“.

Peskov je istakao i da su prijetnje Londona o mogućoj konfiskaciji ruske imovine u Velikoj Britaniji zabrinjavajuće.

Ovo su veoma zabrinjavajuće izjave iz Londona. Mislim da nisu zabrinjavajuće samo za nas, za naše kompanije. Ovo pokazuje veliku nepredvidljivost Londona, to je povod za ozbiljnu zabrinutost međunarodnih finansijskih i poslovnih struktura – rekao je Peskov.

Portparol je dodao da „stvari treba nazivati pravim imenom: sankcije su nešto legitimno, formalizovano odlukom Savjeta bezbjednosti UN, a u ovom slučaju radi se o neskrivenom napadu na biznis“, rekao je on.

– Ne zaboravimo da mnoge ruske kompanije kao strateške partnere, strateške suinvestitore i akcionare imaju velike britanske kompanije – rekao je Peskov i dodao da London „prijeti, između ostalog, i svom velikom biznisu“.

On je naglasio da su „to veoma uznemirujuće izjave koje podrivaju investicionu atraktivnost i uopšte atraktivnost Velike Britanije kao takve“.

Britanska ministarka spoljnih poslova Liz Tras izjavila je ranije da će vlasti Velike Britanije sljedeće nedjelje proširiti sankcije Rusiji zbog situacije oko Ukrajine.

Liz Tras: Proširićemo sankcije Rusiji

Kijev i zapadne države u posljednje vrijeme izražavaju zabrinutost zbog navodnog povećanja „agresivnih dejstava“ Rusije u blizini granica Ukrajine. Rusija je u više navrata negirala optužbe Zapada i Ukrajine za „agresivna dejstva”, navodeći da nikome ne prijeti i nema nameru nikoga napada, a izjave o „ruskoj agresiji” koriste se kao izgovor da se što više vojne tehnike NATO-a rasporedi u blizini ruske granice.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova ranije je napomenulo da su izjave Zapada o „ruskoj agresiji“ i mogućnosti da se Kijevu pomogne da se odbrani od nje i smiješne i opasne. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da Rusija premiješta trupe unutar svoje teritorije i po sopstvenom nahođenju. Prema njegovim riječima, to nikome ne prijeti i ne treba nikoga da brine, javljaju Novosti.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender