01. 07. 2022.
Grad nagrađuje najbolje: Dodijeljena prva rješenja za studentske stipendije

Grad nagrađuje najbolje: Dodijeljena prva rješenja za studentske stipendije

Grad nagrađuje najbolje: Dodijeljena prva rješenja za studentske stipendije

Gradonačelnik Draško Stanivuković uručio je danas prva rješenja o dodjeli stipendija studentima sa područja grada.

Kako je naveo, Grad za ovu namjenu izdvaja 1,6 miliona KM – za srednjoškolce i studente, te da je to izuzetno značajan iznos iz budžeta, koji Grad nema namjeru da smanjuje u narednom periodu – naprotiv.

-Želimo racionalno da gledamo i da sve budžetske stavke koje su važne i prioritetne povećamo. Danas dodjeljujemo rješenja našim studentima, koji su najbolji među najboljima. To su oni studenti koji su se odlučili za deficitarna zanimanja, te oni koji su ostvarili pravo na stipendije prema socijalnom statusu i prema uspjehu – rekao je Stanivuković.

Dodao je kako je ova aktivnost veoma značajna, jer time Grad pokazuje želju da i dalje ulaže u obrazovanje i u mlade ljude.

-Ovdje je poruka jasna, a to je da ovi mladi ljudi treba da izrastu u one ljude koji su spremni da, uprkos svim poteškoćama i izazovima ostanu u svom gradu, u svojoj zemlji, jer su taj grad i ta država uložili u njihovo obrazovanje, kako bi oni ovdje na kraju ostali, što je veoma izazovno i teško – rekao je gradonačelnik.

Poručio je kako svi oni treba da izrastu u profesionalce koji će svoj posao obavljati stručno, bez obzira na to čime će se oni baviti u budućnosti.

-Samo na taj način ovo društvo može da doživi preporod. Ako taj dio posla odradimo, izrastamo u jedno zdravo društvo, koje može da se nada boljoj budućnosti – rekao je Stanivuković, te dodao da dodatno želi da pohvali sve ove mlade ljude koji su pokazali određenu vrstu zahvalnosti, tako što su davali besplatnu instruktivnu nastavu u Domu omladine.

Ovlašteni potpisnik Odjeljenja za društvene djelatnosti Danijela Kajkut iskoristila je priliku da se zahvali svim studentima, koji su nesebično svoje znanje dijelili i bili dio besplatne instruktivne nastave koja se odvija upravo u Domu omladine.

-Od oktobra mjeseca oni učestvuju u projektu instituta „Perpetuum mobile“ te su oni svakodnevno, satima radili i davali instrukcije našim srednjoškolcima i osnovcima. Za samo tri mjeseca, kroz Dom omladine je prošlo oko 90 učenika osnovnih i srednjih škola, kojima je bila potrebna instruktivna nastava a rezultati su vidljivi. Ovi studenti mogu biti ponos, ne samo svojim porodicama i fakultetima, nego i čitavom gradu – rekla je Kajkut.

Studentica treće godine na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci Tijana Mitrović, u ime svih stipendista, iskoristila je priliku da se zahvali gradonačelniku i Gradu Banjoj Luci.

-Svaki vid novčane pomoći za jednog studenta je od velikog značaja i ponosna sam na svoj Grad, što uvijek nađe način i podstiče nas, mlade ljude na što veći uspjeh – rekla je ona.

Podsjetimo, stipendije se dodjeljuju po tri osnova.

Naime, stipendije po osnovu socijalnog statusa i po osnovu uspjeha za studente dodjeljuje se u iznosu od po 130 KM, dok za deficitarna zanimanja taj iznos je 250 KM.

Od ukupno 396 zaprimljenih zahtjeva pozitivno je riješeno 340 zahtjeva i to po osnovu uspjeha 104 zahtjeva, za deficitarna zanimanja 21 i prema socijalnom statusu 215 zahtjeva studenata, dok je negativno riješeno 56 zahtjeva, navode iz Gradske uprave.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender