02. 07. 2022.
Milanović: Ohrabruju se bošnjačke stranke da idu đonom na Hrvate

Milanović: Ohrabruju se bošnjačke stranke da idu đonom na Hrvate

Milanović: Ohrabruju se bošnjačke stranke da idu đonom na Hrvate

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović ocijenio je da se bošnjačke stranke ohrabruju da idu đonom na Hrvate, te optužio Kristijana Šmita da omalovažava hrvatski narod svojom izjavom o održavanju izbora u BiH bez obzira na to da li će dogovor biti postignut, prenose hrvatski mediji.

Milanović je kritikovao izjavu Šmita, koji je prošle sedmice najavio da će se izbori u BiH održati na jesen bez obzira na ishod pregovora u vezi sa izmjenama Izbornog zakona.

Predsjednik Hrvatske upitao je kakva je svrha pregovora vođenih proteklog vikenda u Neumu, koji su se završili bez dogovora, ako prije njih Šmit daje ovakve izjave.

– Bošnjačke stranke se ohrabruju da idu đonom na Hrvate – istakao je Milanović u izjavi novinarima u Zagrebu.

Hrvati u BiH, jedan od tri knstitutivna naroda, nezadovoljni jer im je u tri navrata predstavnik u tročlanom Predsjedništvu BiH izabran većinskim glasovima Bošnjaka, Hrvati u BiH, žele da takav scenario bude onemogućen izmjenama Izbornog zakona, podsjećaju mediji.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik u pravu je kada kaže da Šmit svojim porukama omalovažava dok se pregovara, rekao je Milanović.

– BiH bez Hrvata ne postoji – naglasio je Milanović i dodao kao ni “bez Srba”, naglasiviši da je BiH “federacija”.

“Predsjednici međunarodne zajednice – ni štete ni koristi”, rekao je on i optužio Vladu u Zagrebu za nečinjenje.

“Oni su saboteri, oni ne žele preduzeti ono što im je u moći”, naveo je predsjednik Hrvatske.

– Bošnjaci ovakvim otezanjem, nedogovorom, “kupuju vrijeme”, bliže se izbori i “normalno, hrvatske predstavnike izabraće Bošnjaci – zaključio je Milanović.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender