29. 06. 2022.
Obavezna vakcinacija u Austriji ipak na čekanju

Obavezna vakcinacija u Austriji ipak na čekanju

Obavezna vakcinacija u Austriji ipak na čekanju

 Austrijska vlada namjeravala je da novi Zakon o obaveznoj vakcinaciji stupi na snagu od 1. februara, ali njegova primjena mora da čeka odobrenje pokrajinskog doma parlamenta i potpis predsjednika Austrije Aleksandera van der Belena.

Austrijski parlament velikom većinom je usvojio Zakon o uvođenju obavezne vakcinacije protiv virusa korona, ali je, da bi on stupio na snagu, neophodno da to učini i pokrajinski dom.

Pokrajinski dom austrijskog parlamenta sljedeću sjednicu održaće tek u četvrtak, a na toj sjednici će zakon, bez sumnje, proći.

Nakon toga, zakon mora da potpiše i predsjednik Austrije, te je neophodno da se zakon i zvanično objavi.

Time Zakon o obaveznoj vakcinaciji može da stupi na snagu najranije u petak, 4. februara.

Zakon predviđa da svi punoljetni građani, sa boravkom u Austriji, moraju da se vakcinišu protiv virusa korona.

Prema usvojenom zakonu u prvoj fazi građani će imati, kako ističe Ministarstvo zdravlja, priliku da ispune svoju obavezu i vakcinišu se.

U prvoj fazi, Ministarstvo će informisati građane o novoj obavezi i pokušati da podstakne one, koji to još nisu učinili, da se vakcinišu.

U drugoj fazi, koja stupa na snagu od 15. marta, kreće kažnjavanje.

Od tog datuma policija, prilikom svake kontrole, može da izvrši i provjeru vakcinalnog statusa, te kršenje zakona o obaveznoj vakcinaciji prijavljuje nadležnim vlastima, koje izriču kaznu u visini do 600 evra.

Ministarstvo zdravlja se nada da će građani platiti kazne po brzom postupku, pošto, ako podnesu žalbu, mogu dobiti i kaznu u visini do 3.600 evra.

Inače, ako kažnjeni budu uložili žalbu to bi moglo i opteretiti sudove, koji već sada računaju sa više od stotine hiljade dodatnih sudskih procesa, koji će državu koštati 150 miliona evra.

U trećoj fazi, za koju još nije utvrđeno kada će nastupiti, vlasti će, na osnovu podataka iz registra o vakcinaciji utvrđivati ko nije vakcinisan, i kažnjavati.

Ta treća faza, spekuliše se, neće se ni primjenjivati.

Austrijska vlada istakla je, prilikom donošenja zakona o obaveznoj vakcinaciji, da on neće uticati na talas omikron soja, već je priprema za jesen, do kada bi mogli da se pojave novi sojevi i novi talasi.

Inače, Austrija je prva zemlja u Evropi koja uvodi opštu obavezu vakcinacije, o čemu već mnoge druge države, kao što je Njemačka, diskutuju.

Nejedinstvo Zelenih o obaveznoj vakcinaciji

U redovima vladajuće stranke Zelenih Austrije očigledno vlada nejedinstvo u vezi s obaveznom vakcinacijom, koja treba da stupi na snagu tokom ovog mjeseca.

Jedan dio članova Zelenih uputio je pismo poslanicima pokrajinskog doma austrijskog parlamenta.

U tom pismu se podsjeća da je Ministarstvo zdrastva dobilo pitanja od Ustavnog suda u vezi s epidemiološkim mjerama i obaveznoj vakinaciji, koja su od suštinskog značaja i odlučujuća za upravljanje pandemijom.

Naglašeno je da se mora odgovoriti na pitanje bezbjednosti i djelotvornosti vakcina.

Autori pisma, koji su se potpisali kao “Zeleni protiv obavezne vakcinacije i 2G”, ističu da ne može biti cilj poslanika da rizikuju štetu po zdravlje pojedinaca i društva.

Pozvali su poslanike u pokrajinskom parlamentu da ne podrže zakon, kako bi se dala nova šansa analizi predloženih mjera.

Inače ministar zdravlja Volfgang Mikštajn je iz redova Zelenih i ta stranka se već dugo, sa koalicionim partnerom Narodnom partijom (OVP) zalaže za obaveznu vakcinaciju, kako bi se podigla stopa vakcinisanosti stanovništva, čime bi se spriječilo preopterećenje bolničkih kapaciteta, javlja Tanjug.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender