01. 07. 2022.
Počela izgradnja gasovoda između Srbije i Bugarske

Počela izgradnja gasovoda između Srbije i Bugarske

Počela izgradnja gasovoda između Srbije i Bugarske

Simboličnim zavarivanjem dvije cijevi danas je kod Dimitrovgrada označen početak izgradnje gasnog interkonektora sa Bugarskom na dijelu trase kroz Srbiju, koja se proteže od Niša do srpsko-bugarske granice.

Svečanom otvaranju radova na gasovodu koji će povezati Srbiju i Bugarsku prisustvovali su premijer Srbije Ana Brnabić, ministar rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, ministar za evropske integracije Јadranka Јoksimović, direktor “Srbijagasa” Dušan Bajatović, bugarski ministar energetike Aleksandar Nikolov i šef Delegacije EU u Srbiji Emanuel Žiofre.

Govoreći o značaju gasovoda, koji bi trebalo da bude završen do oktobra 2023. godine, Brnabićeva je istakla da je ovaj projekat izuzetno važan zbog tri ključne stvari.

To su, kako je objasnila, unapređenje kvaliteta života građana, bolja zaštita životne sredine i povećanje konkurentnosti domaće privrede kroz dolazak novih investitora.

– Nama u Srbiji je važno što u ovom projektu učestvuju domaće kompanije koje će radeći na gasovodu steći reference da se angažuju u evropskim i svim drugim međunarodnim projektima – naglasila je Brnabićeva.

Gasovod će, kako je napomenula, znatno povećati energetsku stabilnost i sigurnost zemlje i omogućiti diverzifikaciju izvora snabdijevanja, jer će po završetku gasnog interkonektora sa Bugarskom Srbija moći da doprema i američki tečni gas iz Grčke, kao i gas sa Kipra i Azerbejdžana.

Ministar Nikolov zahvalio je srpskim partnerima i čestitao im na dobro obavljenom poslu pripreme gradnje gasovoda, na čemu je priznanje Vladi Srbije, ministarstvima i “Srbijagasu” odao i šef Delegacije EU u Srbiji Emanuel Žiofre.

On je rekao da će gasovod smanjiti zavisnost Srbije od postojećih izvora snabdijevanja gasom i da EU ovim projektom potvrđuje posvećenost da pomogne Srbiji da sa uglja pređe na energente koji smanjuje zagađenje okoline.

Dio gasne interkonekcije sa Bugarskom u Srbiji biće dug 109 kilometara, a ukupna dužina dvosmjernog gasovoda kroz obje države je 170 kilometara.

Gasovod je projektovan za kapacitet od 1,8 milijardi metara kubnih gasa godišnje.
Projekat je vrijedan je 85,5 miliona evra, od čega je 25 miliona evra obezbijeđeno iz kredita Evropske investicione banke.

Projekat se finansira i iz bespovratnih sredstava EU, i to u iznosu od 49,6 miliona evra, dok je preostala suma od oko 11 miliona evra obezbijeđena iz budžeta Srbije i sredstava “Srbijagasa”.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender