30. 06. 2022.
Ajkula na krovu kuće u znak protesta protiv vlasti

Ajkula na krovu kuće u znak protesta protiv vlasti

Ajkula na krovu kuće u znak protesta protiv vlasti

Bil Hejn, vlasnik kuće u Oksfordu kojoj iz krova viri ogromna ajkula, postavio je statuu na vrh kuće u znak protesta protiv “ograničenja planiranja i cenzure” 1986. godine, a njegov sin trenutno protestuje protiv planova da se građevina doda na listu zaštićene baštine.

Nakon što je ajkula tajno postavljena na krov, Hejn je započeo dugogodišnji spor oko planiranja gradnje s lokalnim vijećem prije nego što je preminuo 2019.

Njegov sin Magnus je nepokolebljiv u namjeri da ne dozvoli da se zgrada, nazvana “kuća morskog psa” ili “Headington ajkula” po uzoru na lokalno područje, doda na listu važnih dijelova baštine tamošnjeg gradskog vijeća.

Vijeće traži od stanovnika da izglasaju 17 potencijalnih novih dodataka oksfordskom registru baštine, pri čemu je jedna od predloženih lokacija “kuća morskog psa”.

Prema lokalnim vlastima, uključivanje u registar “pomaže da se utiče na odluke o planiranju gradnje na način koji čuva i unapređuje lokalni karakter”, prenosi Klix.

Magnus, kvantni hemičar, rekao je da bi uvrštavanje kuće na listu bila “odskočna daska” ka njenom uvrštenju na listu baštine na nacionalnom nivou, što bi moglo značiti više kontrole planiranja gradnje.

Dodao je da bi to bilo u suprotnosti s prvobitnom namjenom njegovog oca za skulpturu, koja je bila da “protestuje protiv ograničenja planiranja i cenzure”.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender