29. 06. 2022.
Čipovanje može u zaborav: Osmislio aplikaciju za pronalaženje nestalih pasa

Čipovanje može u zaborav: Osmislio aplikaciju za pronalaženje nestalih pasa

Čipovanje može u zaborav: Osmislio aplikaciju za pronalaženje nestalih pasa

Sama pomisao na gubitak psa je nešto što svakog vlasnika ispunjava strahom. Nova aplikacija Smart Snout mogla bi olakšati identifikaciju nestalog psa i ponovo ga povezati sa vlasnikom – na osnovu otiska njuške.

Smart Snout (Pametna njuška) aplikaciju osmislio je Britanac Bredli Votson dok je gledao policijsku emisiju na TV-u. Naime, video je policajce koji koriste tehnologiju otiska prsta i shvatio je da se isti princip može primijeniti na kučiće.

Smatra se da njuška svakog psa ima uzorak koji je, u kombinaciji sa oblikom otvora nozdrva, dovoljno prepoznatljiv da ga identifikuje.

Aplikacija je u Britaniji besplatna za preuzimanje, ali oni koji žele da registruju svog psa moraće da plate 4,99 funti godišnje. Smart Snout zahtijeva neke osnovne informacije kao što su ime, rasa, boja, i naravno fotografija njuške.

Ako bi se desilo da se pas izgubi, nalazač bi jednostavno mogao da skenira njušku. U tom trenutku, i vlasnik i pronalazač će biti upozoreni na identitet psa kako bi stupili u kontakt i kako bi pas što prije bio vraćen.

Smart Snout je lansiran prije osam nedjelja i ima već više od 2.000 pretplatnika, piše Daily Mail.

“Od kad se štene rodi, pa sve do njegove smrti, biometrija psa na njuški se ne mijenja – odatle je došla ideja. Potom sam stupio u kontakt sa nekoliko investitora i počeo da radim sa timom za aplikacije u Londonu, i radi stvarno nevjerovatno“, rekao je tvorac Smart Snout-a Bredli Votson, inače dreser pasa, prenosi Original magazin.

On procjenjuje da je na aplikaciju do sada potrošeno oko 15.000 funti.

Od početka pandemije krađe pasa su u Velikoj Britaniji znatno porasle, a mikročipovi lako mogu da se uklone. Stoga bi ova aplikacija u budućnosti mogla čipovanje da baci u zaborav, s obzirom na to da koristi samo otisak njuške.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender